Минулого тижня я писав про відповідь Апарату Верховної Ради України на мій інформаційний запит, де вони повідомили, що що Верховна Рада не володіє інформацією про кількісний та персональний склад коаліції у ВРУ. Мовляв, такою інформацією володіє лише «керівництво Коаліції депутатських фракцій». Я тоді зробив чіткий висновок, що де-юре в країні відбувся конституційний переворот, оскільки конституційні функції Верховної Ради виконує неіснуючий орган — «секретаріат коаліції», а також «керівництво коаліції депутатських фракцій».

На жаль, в нашій країні вже звикли до конституційних переворотів, тому реакція громадськості була дуже посередньою.

Втім, я продовжив копати і направив запити вже до «керівництва коаліції депутатських фракцій». Хто це? На мою думку це керівники фракцій, які входять в коаліцію — Юрій Луценко (БПП) та Максим Бурбак (НФ).

Наразі прийшла чергова феєрична відповідь, проте лише від Луценка.

f5b4ea3e9c-1200dpi245.jpg

Як бачимо, керівник секретаріату фракції БПП відповіла, що коаліція є сформованою «на підставі поданих до Апарату ВРУ необхідних документів», хоча пригадуємо, що сам Апарат ВРУ відповів мені, що документами володіє «секретаріат коаліції». І в принципі «керівництво коаліції» в особі лідера БПП сказали, що теж не володіють такою інформацією, однак зауважили, що всі члени фракції БПП входять до складу коаліції.

По-перше, як відомо із ЗМІ член фракції БПП Олександр Сугоняко подав заяву на вихід з коаліції і це засвідчили в тому ж Апараті ВРУ. Тобто або керівник секретаріату БПП збрехав, або ж персональний вихід з коаліції є юридично нікчемним і є лише піар-заявою(на мою думку так і є).

По-друге, з відповіді виходить, що в країні ніхто не знає про кількісний та персональний склад коаліції в парламенті. Такий собі приватний закритий міжсобойчик виходить.

25 лютого ситуацію прояснив Голова ВРУ Володимир Гройсман, який підтвердив, що «де-юре коаліція існує», оскільки є 237 підписів. Беремо калькулятор, додаємо депутатів фракцій БПП+НФ+Радикальна партія Ляшка = 238. Один голос різниці — тут або порахували вищезазначеного Олександра Сугоняку, який заявив про вихід з коаліції, або, що більш ймовірно, Гройсман уже порахував відсутність у коаліції Єгора Фірсова, який вийшов з коаліції ще 8 лютого, однак на сайті Верховної Ради ще чисто технічно рахується членом БПП.

Я, звісна річ, направив інформаційний запит Голові Верховної Ради Володимиру Гройсману і запитав його про персональний та кількісний склад коаліції. Однак, привіт гучним заявам Гройсмана про «електронний парламент»... У своїй відповіді, Апарат Верховної Ради відфутболив мене, заявивши, що не може змушувати керівництво Верховної Ради надавати інформацію. ІНФОРМАЦІЮ ПРО СКЛАД КОАЛІЦІЇ!!!

Сьогодні надіслав паперового листа Гройсману з вимогою надати відповідь у 5-денний строк відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації». Змушений і далі чекати.

Варто зазначити важливість цифри 237, які є в коаліції. Де-факто Гройсман підтвердив, що він тепер приймає рішення, як трактувати заяву Ляшка про вихід з коаліції. Він її протрактував як юридично неповною, тому вирішив не вважати заяву фракції Ляшка чинною. Коаліція де-юре, згідно з особистим рішенням Гройсмана, зберігається. Що ж це, як не порушення кримінального кодексу за статтею «перевищення владних повноважень»?

Але ще цифра "237" свідчить про інший важливий факт. В коаліцію не входять позафракційні депутати, власне так, як це і пише Конституція. Оскільки, якби туди входили позафракційні, як мінімум сам Гройсман(депутат від БПП), а також Андрій Парубій(депутат від НФ) — заступник Гройсмана — входили б у цю коаліцію, тоді там повинно було бути хоча б 239 підписів. Але участь позафракційних, чи навіть депутатських груп (як то Воля Народу, чи Відродження) не передбачені Конституцією. І тут Гройсман якраз добре рахує. Заява Гройсмана вщент розбиває потуги спікерів Народного Фронту приписати до коаліції позафракційних, адже це неконституційно.

Звісно ж я ще чекаю офіційної відповіді від Гройсмана, але ситуація більш-менш прояснилася. Ляшко все ще в коаліції. Зроблено це навмисно, чи це одноосібне рішення Гройсмана — не відомо. Позафракційні не можуть входити в коаліцію. Якщо Ляшко все ж вийде з коаліції, або БПП, або НФ доведеться приймати до своїх лав екс-регіоналів.

Але якщо Ляшко залишиться — тоді вже у так званої антикорупційної групи БПП — Лещенка, Найєма і ко постане вибір. Чи вони легітимізують новий Кабмін Яценюка своєю присутністю в коаліції, а відповідно візьмуть на себе відповідальність за його діяльність, чи зберуть 13 своїх соратників і покинуть фракцію БПП чим спричинять юридичний розвал коаліції?