В українській політиці відбулася малопомітна, але впливова подія. Кандидат у президенти Анатолій Гриценко об'єднав сили з Андрієм Садовим, притому останній зняв свою кандидатуру. Тут усе серйозно: Гриценко все ще має шанси на другий тур, і нові союзники включаться у кампанію, щоб йому допомогти. Чому це не «союз аутсайдерів», але ще не «квиток у другий тур», чим незадоволена «Самопоміч» і як Гриценку потрапити на Банкову.

5c7ecc3d09336.jpg

Несподіване об'єднання

Довга і заплутана сага під назвою «демократична опозиція об'єднується» стартувала ще минулого року. Видання «Українська правда» вже тоді повідомляло про перемовини, які, однак, застрягли на питанні: хто саме стане єдиним кандидатом у президенти. Не під запис партнери звинувачували Анатолія Гриценка у невмінні домовлятися і некомунікабельності. Ну, але більше віриться, що ніхто не хотів відмовлятися від статусу кандидата, який дозволяє серйозно розкрутитися з прицілом на парламентську осінь.

В результаті кандидати не об'єднувалися, а влаштували такий собі «парад суверенітетів». Окремими колонами на вибори пішли Анатолій Гриценко з «Громадянською позицією», Андрій Садовий з «Самопоміччю», які ще в кінці 2018 року почали активну кампанію. Незалежність проявили і менш рейтингові Роман Безсмертний, Дмитро Добродомов та ще один Дмитро — Гнап.

Але стимулом для єднання кандидатів стала соціологія. Аби оцінити власні сили, Андрій Садовий у лютому замовив соцопитування львівський агенції «Фама» (їй він особливо довіряє). А воно показало, що кандидат-мер має рейтинг у 2%, який може зрости до 5%, але шансів на другий тур однаково нуль. Для порівняння, Гриценко за даними групи «Рейтинг» має 7,7%. Найпевніше, у команді мера-кандидата вирішили, що єдиний шанс не програти кампанію — об'єднатися з кимось, хто її може виграти. І дійсно, якщо доробок Садового складе ті ж 1-2%, виборці зневіряться у політсилі і забудуть про неї до осені.

Ну, і важлива деталь: раніше мер Львова пообіцяв союзникам із «Демократичного Альянсу» знятися на користь рейтинговішого кандидата, тож настав час виконувати.

Відтак вже 1 березня Андрій Садовий оголосив, що знімає кандидатуру на користь Анатолія Гриценка. Цьому рішенню явно передували особисті переговори кандидатів, бо напередодні журналістка Соня Кошкіна помітила їх у київській кав'ярні.

5c7ecd5aa1899.jpg

Джерело: Радіо Свобода

На цьому шокуючі новини закінчилися. Формат союзу кандидати обіцяють закріпити у публічній угоді, яку анонсували вже на цей тиждень (але її поки немає). І узгодити там «усі важливі принципи». У документі вони хочуть прописати позиції щодо безпеки та оборони, антикорупції, окупованих територій та чистоти кадрової політики, і де-факто це будуть правила існування нового об'єднання. А передвиборні штаби розпочнуть спільну роботу. Злиття партій, до речі, не буде.

«Ми домовилися у четвер провести спільну зустріч із журналістами, можливо, трохи більше розказати про наше бачення руху України», – тримає інтригу Садовий. Чи ділитимуть нові партнери портфелі? Обидва кандидати в один голос стверджують, що «ні». Розподіляти посади будуть лише після виборів. З чого випливає, що Андрію Садовому поки не обіцяли посаду прем'єра.

Неважко здогадатися, що Анатолій Гриценко у виграші. Союз дає кандидату підтримку «Самопомочі», серйозної партії, представленої у ВР. «Зелені» вже оголосили, що готові підтримати кандидата і фінансово. І, звісно, позбавляє конкурента за націонал-демократичний електорат. Садовий натомість отримує респект від виборців, рейтингового союзника і нові шанси. Найпевніше, їхньому електорату об'єднання сподобається. Між політиками немає ідейних розбіжностей.

А от хто незадоволений, то це частина партії «Самопоміч». Деякі соратники Садового не вірять соцопитуванням і впевнені, що на виборах кандидат узяв би «мінімум удвічі більше» голосів. Особливо різко проти виступає низка давніх львівських соратників мера. Схоже, останні побоюються, що їхній лідер загубиться на задньому плані Гриценка (як Кличко на тлі Порошенка у 2014-му). А тоді є ризик і у парламент не потрапити, і навіть на виборах мера Львова, які вже осінню, не перемогти.

5c7ed0aa12fe0.jpg

Джерело: Об`єднання «Самопоміч»

«Де гарантії, що зараз ми поступимося Гриценку, а осінню він нас не кине?», — цитує Ліга.нет неназваного парламентаря. А от названий депутат, Руслан Семенуха, озвучив ще одну претензію: начебто Анатолія Гриценка підтримують одіозні Михайло Бродський і Геннадій Корбан, з якими «Самопомочі» не хочеться зв'язуватися. Але обидва лідери знову-таки хором обіцяють усе владнати.

Заради балансу відзначимо, що чимала частина фракції «Самопоміч» на чолі з депутатом Єгором Соболєвим підтримує об'єднання з Гриценком. І попри незадоволення партійців, обійшлося без демаршів і виходів з партії.

Другий тур не гарантований

«Це день, коли Порох і Юля програли президентські вибори!», — десь такі настрої панують у Facebook-прихильників об'єднаних кандидатів. Реальність набагато складніша.

Для початку, трохи математики: за даними групи «Рейтинг», Анатолій Гриценко має 7,7% пдітримки, Андрій Садовий — 3%. У сумі це буде зовсім не 10,7%, бо частина виборців Садового готові підтримати, як не дивно, Зеленського і Порошенко. Далі навіть з 9-10% потрібно відіграти відставання від Порошенка і ЮВТ, які мають по 16%.

Технічно, у нас не визначилися ще 30% виборців, але це УКРАЇНСЬКІ виборці, і голосувати вони люблять за переможців. Відтак, Анатолію Гриценку потрібно переконати українців повірити у його виграш і проголосувати (зараз вірять аж 1,2% електорату), а не підтримати нелюбого Порошенка, «щоб хоч не Зеленський», як це роблять деякі експерти. Притому зараз чинний президент і ЮВТ проводять елементарно дорожчі і яскравіші кампанії, і доступ до головних каналів у них кращий. А протестний електорат забирає той же Зеленський. Порошенко обіцяє безпеку і перемогу, Тимошенко — економічний розвиток, і ці меседжі «звучать». Якраз малопомітна і скромна кампанія у 2014 році сенсаційно завадила «Громадянській позиції» потрапити до ВР.

Не зможе конкурувати Анатолій Гриценко і у вуличній агітації. Обидва переслідувачі Зеленського будують глибокі і гарно оплачувані «сітки» з сотниками, десятниками та польовими агітаторами. Сумнівно, що команда Гриценка має гроші на аналогічну структуру.

5c7ed02e32f2c.png

Джерело: телеканал Еспресо

Втім, зараз у штабі Гриценка прогнозують результат у більше 15%. І дійсно політик має перевагу у вигляді гарної репутації і низького антирейтингу (6,7% проти 48% у Порошенка). Тому отримав шанс зібрати голоси патріотичних виборців, які у Порошенку розчарувались, а ЗеКомандою чи ЮВТ зачаруватися фізично нездатні. Сюрпризом на користь лідера ГП стало розслідування Дениса Бігуса про корупцію в Укроборонпромі (а особливо реакція фігурантів) та скасування відповідальності за незаконне збагачення — ці скандали б'ють по Петру Порошенку. До речі, «альтернативний» Гриценко може відібрати у Порошенка вкрай цінні відсотки, не пустивши його у другий тур — навіть якщо не пройде туди сам.

Мораль проста: яскрава кампанія дозволить Гриценку вийти у другий тур, але нічого не гарантує.

Єдиний кандидат: усе можливо

Власне кажучи, у Гриценка-Садового сподіваються, що їхня дружба запустить масове об'єднання кандидатів — і це ще один план перемоги. Адже статус «головного опозиціонера» може мотивувати невизначених виборців, як це спрацювало у Ющенка в 2004 році. Прізвищ поки не називають, але, переконує Гриценко, «консультації ведуться».

На їхній заклик уже відгукнувся перший кандидат — екс-журналіст Дмитро Гнап. 2 березня політик відкликав власну кандидатуру і заявив, що визнає Гриценка кандидатом від демократичних сил. От тільки партія «Сила людей», яка Гнапа висувала, відмовилася слідувати за ним і нікого не підтримала. Нардепи від БПП Мустафа Найєм, Сергій Лещенко та Світлана Заліщук натомість взяли приклад з Гнапа.

Але #знімайсячелендж поки не виходить. Так, кандидат і екс-голова СБУ Ігор Смешко у відповідь повідомив, що до співпраці з однодумцями готовий але не більше: «Ми ніколи не планували і не плануємо брати участь у зустрічах для об`єднання навколо чергового вождя».

Ще один політик, Роман Безсмертний також готовий до діалогу, і також зніматися не готовий. «Якщо зараз усі опозиціонери-демократи знімуться з виборів, виведуть своїх людей з комісій, заберуть довірених осіб, то їм тоді дуже надовго покажуть, де їхнє місце», — відповів він виданню Ліга.нет.

Що цікаво, Анатолій Гриценко відзначає, що з обома він веде перемовини, і все може змінитися. Але помітно, що і Смешко, і Безсмертний прагнуть розвивати власні партії (і це нормально), і йти під чийсь прапор їм не особливо вигідно.

Крім того, у ГП і «Самопомочі» дуже сподіваються на підтримку Святослава Вакарчука. Фронтмен «Океану Ельзи» участь у виборах не бере, однак виступ за Гриценка переконав би проукраїнських виборців, які сумніваються. Більше того, він здатен мотивувати молодь прийти на вибори — а молодші виборці схильні голосувати протестно.

5c7ed2056c1a7.jpg

Джерело: Facebook

Конспірологів же набагато більше зацікавить інша бурхлива діяльність Андрія Садового недавні — зустрічі з Володимиром Зеленським та Юлією Тимошенко. Найпевніше, домовлялися вони про своєрідний «ненапад» під час кампанії, і це логічно, бо головним конкурентом за голоси Садового а тепер Гриценка є Петро Порошенко.

А з огляду на багато «якби» ні перемога, ні навіть поразка Анатолію Гриценку зовсім не гарантована. Як люблять писати в соцмережах, «боротьба триває».