Непокарані злочини обов'язково приводять до нових злочинів, сказав кандидат у Президенти України Ігор Смешко.

8 березня в програмі «Великий вечір» на телеканалі NewsOnе перший військовий аташе незалежної України в США та Швейцарії, екс-начальник Головного управління військової розвідки Міноборони, колишній голова Служби безпеки, Надзвичайний і Повноважний Посол, доктор технічних наук, генерал-полковник, кандидат в Президенти України Ігор Смешко висловив свою думку щодо боротьби з корупцією в оборонній сфері:

– Непокарані злочини обов'язково приводять до нових злочинів. Єдине серйозне розслідування, яке призвело до арешту декількох офіцерів СБУ, стосувалося контрабанди крилатих стратегічних ракет Х-55 до Ірану і Китаю. В 2004 році ми порушили низку кримінальних справ. Розташована в Будапешті фірма-прокладка, через яку відмивали гроші, допомогла побачити інші кримінальні справи, які були пов'язані з торгівлею зброєю. Перед Помаранчевою революцією багато людей втекли з країни, бо ось-ось їх мали заарештувати.

Проблема в тому, що гучні справи не розслідуються до кінця, а ті люди, які були фігурантами кримінальних справ, знову спливли при новій владі. Наші західні партнери відзначали, що до України не було жодних зауважень з приводу торгівлі зброєю в період з 2003-го до початку 2005 року. Єдина гучна кримінальна справа, в якій фігурували низка офіцерів, була саме в ті часи. Помаранчева революція повернула фігурантів цих кримінальних справ на керівні посади і вони до цього часу продовжують ланцюжок. Розірвати цей ланцюжок може лише політична воля. Потрібна пряма вказівка і контроль над роботою СБУ і Комітету з питань розвідки. При політичній волі та бажанні вичистити корупційні схеми в оборонці можна за місяць–півтора.


Джерело www.smeshkopresident.com.ua