Пандемія вносить свої корективи у звичний розклад життя. Звісно кожен регіон має свою специфіку боротьби із порушниками карантину, — найефективнішого методу боротьби із епідеміями. Різні регіони мають свою специфіку, яку б центральній владі враховувати не завадило б.
Хто б не давав які оцінки, та мер Дніпра Борис Філатов, виконуючи урядові рішення, доклав чимало зусиль для їх реалізації. Одне тільки протистояння з церковниками чого коштувало. Як виявилось на це в країні був здатний чи не єдиний Філатов, враховуючи масштаб впливу церкви на суспільство. Звісно, виконати карантинні заходи центральна влада здатна лише за підтримки таких заходів місцевим самоврядуванням. Адже придумувати міри не складно – вони прописані в підручниках з епідеміології. Забезпечити їх виконання є справді мистецтвом управління, з яким більшість українських можновладців не знайомі.
В Дніпрі на під'їздах будинків з'явились оголошення в яких вказано, що в даному будинку госпіталізовано мешканців з підозрою на коронавірус. В пресі одразу почали мусувати тему, що, мовляв, порушено закони та Конституцію. Однак, жодних порушень в діях міської влади немає. Навіть більше, згідно Закону України Про захист населення від інфекційних хвороб органи місцевого самоврядування зобов'язані забезпечувати посилені протиепідеміологічні заходи в районах, де виявлені хворі. Тож і позначені дома, на відміну всім відомим подій Варфоломіївської ночі, потрібні лише для збереження життя місцян.
А загалом дивні стосунки складаються у влади з органами місцевого самоврядування. Місцева влада по всій країні докладає титанічних зусиль для зменшення наслідків пандемії у своїх регіонах. Натомість центральна влада загострює стосунки.
Президент у своєму відеозверненні публічної передає привіти міському голові Черкас. Не думаю, що це є дія, що відповідає статусу президента. Хоча, не дивлячись на пандемію, в країні розпочалась виборча кампанія до органів місцевої влади. Нажаль, саме такими зверненнями включився в неї і президент.