«Загалом вона баба робоча взагалі. Як корабельна сосна», — так за даними численних медіа охарактеризував Ірину Аллахвердієву заступник голови фракції Слуга народу Олександр Корнієнко, якого підтримав його колега Давид Арахамія. Але це не перший випадок сексизму та об'єктивації жінок в українські політиці.

Тема й суть розмови Корнієнка та Арахамії не є чимось особливим. Нічого надзвичайного не сталося. Голова партії Слуга народу Корнієнко лише поповнив ряди українських політиків-сексистів, які необачно або цілеспрямовано висловлювали неповагу до протилежної статі. Подібні висловлювання та ставлення до жінок — звичне явище української політики.

Термінологія

Для розуміння спочатку треба розібратися з термінологією. Сексуальна об'єктивація — це поводження з людиною виключно як з об'єктом статевого потягу. У ширшому розумінні це перетворення когось на предмет, відношення до людини як до товару чи об'єкту без поваги до особистості чи гідності.

У свою чергу сексизм — це упередження або дискримінація людей за їхньою статтю. Поняття сексизму пов'язане з гендерними стереотипами та гендерними ролями — місце жінки на кухні, забезпечувати сім'ю й заробляти гроші повинен чоловік, а робота жінки — виховувати дітей.

Президенти, які перетнули межу

Першість, певно, належить 4-му президенту України Віктору Януковичу, який на економічному форумі в Давосі 2011 року без жодних докорів сумління заявив: «Для того, щоб увімкнути Україну, я хочу сказати, досить того, щоб подивитися на неї своїми власними очима тоді, коли почнуть квітнути каштани в Києві. І коли почнеться тепло і в містах українських почнуть роздягатися жінки — побачити таку красу, це чудово».

Його наступнику Петру Порошенку також не вдалося уникнути обвинувачень у сексизмі. Під час пресконференції 28 лютого 2018 року 5-й президент необачно звернувся до журналістки «Детектор Медіа» Марини Баранівської: «Ключова позиція, дорогенька моя, ми маємо змінити з вами країну».

Це надзвичайно обурило суспільство і Порошенко навіть отримав персональний хештеґ #ятобінедорогенька, а також тематичні принти на футболках. Але 5-й президент вразив усіх своєю промовою на Другому Жіночому Конгресі згадавши флешмоб #ЯНеБоюсьСказати та жінок в армії.

Проте пізніше Порошенко відійшов від сценарію і звертався до тодішньої міністерки з питань ветеранів Ірини Фріз «Ірочка», а до вагітної в той же час нардепки Марії Іонової: «Подивіться, яка вона красива».

Чинний гарант Володимир Зеленський за перший рік каденції встиг потрапити не в один скандал. Під час свого першого візиту до Парижу президент назвав українських жінок брендом.

«Завжди було уявлення у всіх в світі, що Україна — це, перш за все, сільське господарство, шахти, металурги, а туристи завжди говорили, що в Україні дуже красиво, дуже смачно і дуже красиві люди, особливо жінки. Так, це все є , і воно залишається наші брендом», — заявив Зеленський під час відвідування найбільшого в світі кампусу стартапів "Station F" 17 червня 2019 року.

Відзначився гарант і 25 лютого 2020 року на Всеукраїнській нараді працівників вугільної галузі України.

Зеленський захотів поспілкуватися з присутніми й попросив жінку першою поставити запитання: «Хай жінка перша. Це правильно».

Коли ж чоловік із залу перебив президента, Зеленський відповів: «Ви ж не жінка. Ви людина серйозна».

Сексисти меншого калібу

Восени 2018 року під час святкування Дня міста у Вишгороді колишній губернатор Київської області Олександр Горган зізнався, що хотів сексу зі своєю помічницею.

«Ви знаєте, я півтора року працював у Вишгороді головою райдержадміністрації і останні пів року у мене була молода і дуже красива заступник і, ви знаєте, якби мене не перевели у Київ — це б закінчилося інтимом і подружньою зрадою. Але, Слава Богу, мене підвищили і я пішов працювати губернатором, а ця красива дівчина залишилася у Вишгороді у моїх нездійснених мріях», — привселюдно заявив Горган.

2016 року під час програми "16+" на Skrypin.ua одіозний Ілля Кива заявив: «Та я ж нормально відношусь, нічого собі, до жінок. Ви ж нам дітей народжуєте. Ну, просто хочеться, щоб ви займались своєю основною функцією».

Після звільнення з лав Національної поліції України Ілля Кива зізнався сам, що він сексист і негативно відгукувся про жінок на керівних посадах. Мова тоді йшла про тодішню очільницю Нацполіції України Хатію Деканоїдзе.

«Хатія, вона дійсно хороша людина, і в мене до неї, як до жінки, дійсно хороше ставлення. Звичайно, вона красива жінка. І, звичайно, це мені імпонувало. Мені просто важко було сприймати жінку-керівника. Мене відразу назвуть тут сексистом. Так я і є сексист у прямому сенсі цього слова», — заявив Кива в етері телеканалу 112 Україна.

Скандали чинної влади

Для нардепів від фракції Слуга народу об'єктивація жінок і сексизм — звичні явища. Після інтерв'ю Дмитра Разумкова виданню «Новое время» у серпні 2019 року, одіозний проросійський нардеп Максим Бужанський назвав журналістку Ольгу Духнич «тупою вівцею».

«Чергова тупа вівця, що представляється журналісткою одіозного ЗМІ НВ, в інтерв'ю з представником „Слуги народу“ заявила, що я ностальгую за СРСР і „часами Януковича“. Розумію, що деякі колеги занадто стримані, щоб називати речі своїми іменами, тому прийду їм на допомогу. Тупа вівця з одіозного ЗМІ», — написав Бужанський у своєму телеграм-каналі.

Ще одним сексистом від Слуги народу є Олександр Дубінський, який потрапив у скандал обираючи «на конкурсі» помічницю.

На своїй фейсбук-сторінці Дубінський опублікував селфі в оточенні молодих дівчат із дописом: «Вибираємо помічниць. Прошу нижче 175 см не турбувати».

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час оголошення складу кабміну забув назвати міністра соціальної політики Марину Лазебну — єдину на той час жінку в новому Уряді.

Зрозумівши помилку, прем'єр виправдовувався: «Я — батько двох доньок, мене важко звинуватити у сексизмі», — що було не дуже влучним та доцільним висловлюванням.

Що не так з розмовою Арахамії та Корнієнка?

Ситуація з очільниками Слуги народу Корнієнком та Арахамією — однозначно не останній випадок сексизму в українській політиці. Проте у цьому випадку вражає реакція винуватців та учасників «скандалу».

На своїй сторінці у Facebook Олександр Корнієнко написав: «Розумію, що багатьох обурила поширена Telegram-каналами наша розмова з Давидом Арахамією у Миколаєві. Тому змушений пояснити, а потім вибачитися. По-перше, запис був змонтований, відповідно, фрази вирвані з контексту. По-друге, до монтажу потрапило прізвище шанованої депутатки, нашої колеги, яка жодного стосунку до обговорюваних питань не мала».

Тобто все за стандартами Слуги народу — фрази були вирвані з контексту, відео змонтовано, і взагалі — ми не правильно все зрозуміли.

Сама ж Ірина Аллахвердієва також прокоментувала цю ситуацію й повторила слова Корнієнка.

«Опубліковане „сенсаційне відео“ — монтаж. Мені вже подзвонили Давид Арахамія і Саша Корнієнко і присягнулися, що не говорили нічого з опублікованого. Очевидно, мова йшла про потенційних кандидатів в мери та до списків партії на місцевих виборах», — написала у Facebook Аллахвардієва.

Якщо говорити про народних обранців від Слуги народу, то це не вперше, коли вони щось говорять, а потім звинувачують журналістів у тому, що їх слова виривають з контексту й неправильно інтерпретують. Так було з висловлюванням очільника фракції Слуга народу Давида Арахамії стосовно подачі води в Крим.

«Якщо це буде отакий обмін на те, що вони відходять з усіма своїми збройними формуваннями до Ростова, а ми встановлюємо повний контроль над нашим кордоном і за це треба подати воду в Крим, я б на таке точно пішов», — заявив Арахамія в етері телеканалу «Прямий».

Хоча раніше це «виривання з контексту» не було об'єктивацією жінок. Проте зрозуміло лише одне — сексизм у найближчі роки з політики не зникне.

Боротися з сексизмом у політиці достатньо складно, оскільки «це комплімент», «це не на часі», «є важливіші проблеми», «це смішно». Проте першими кроками є суспільне обговорення, засудження подібних ситуацій та захист прав жінок. І з часом сексизм вдасться викорінити з політичної та інших сфер життя українців.