Під час війни, природних катаклізмів чи пандемії, як у нас — віра громадян у державу зростає. Люди виправдовують вседозволеність та утиски, оскільки відчувають свою незахищеність і мізерність у цьому світі.

Саме для цього людські індивіди й об'єдналися у громади, адже разом легше вижити, підтримувати та захищати одне одного.

У складні часи авторитет державних інституцій серед громадян зростає. Проте історія знає багато випадків, як у «мирний» час віра в рятівника шидко згасає.

Найяскравішим прикладом є прем'єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчиль, який вигравши війну, наступні вибори програв. Не дивлячись на те, що під керівництвом Черчиля Британія отримала перемогу, у повоєнний період люди не відчули потреби в такому лідері.

Зараз в Україні відбувається подібне. Люди виправдовують будь-яку тупість уряду чи президента.

— Після оголошення Зеленським закриття кордонів до України повернулося більше 160 000 українців. Але примусова обсервація цих людей належиним чином не контролюється.

— Уряд ввів за недотримання карантинних заходів штрафи від ₴17 000. Але передумови дотримання цих заходів відсутні: масок в аптеках немає, заборони чітко не прописані, в законах повно прогалин, фіксація правопорушень дуже вибіркова, немає чіткого алгоритму дій влади.

— Обов'язковий масочний режим і заборона ходити в парки та сквери. Навіть старенькій, самотній бабуся заборонено ходити у парках і скверах, якщо через них пролягає коротка дорога до магазину. Треба обходити, адже оштрафують на 17 тис грн при пенсії в ₴1 500.

— За ініціативи Зеленського 23 березня з Китаю прибуло 250 000 тестів для виявлення коронавірусу. Проте це були експрес-тести, які не є достовірними, адже на раннії стадіях зараження показують негативний результат.

— 3 квітня президент України підписав указ, за яким українські медики відправляться до Італії для допомоги в боротьбі з пандемією COVID-19 та обміну досвідом. У той же час, коли в наших медиків від масок утворюються шрами на обличчі й вони валяться з ніг, бо нема кому працювати — рятувати життя. А в нас ще навіть не пік пандемії.

Для людей це здається нормальним, для людей такі заходи — ок! І чомусь майже нікого не обурює, що:

— Зеленський заявляв, що при появі «своїх Свинарчуків» піде у відставку. Проте ігнорує плівки з Єрмаком.

— Експрем'єр Гончарук проігнорував звернення секретаря РНБО про заборону експорту медичних масок. Хоча й досі маски важко знайти й вони коштують в 10-ки разів дорожче ринкової ціни.

— ДБР розпочало проти Гео Лероса 6 кримінальних проваджень через записи з Єрмаком.

— Венедіктова, щоб то не стало, хоче повідомити активісту Стерненку про підозру у вчиненні ним злочину.

— Глава ОП Андрій Єрмак перед карантином придбав Mercedes-Benz за ₴2 972 776.

— Той же Єрмак намагається підписати нові Мінські протоколи, за якими представники Л/ДНР стають суб'єктами перемовин, а РФ стає спостерігачем. І це є прямою державною зрадою.

— Міністр часів Януковича Ілля Ємець всього на місяць очолив МОЗ, зате устиг:

- стримати закупівлі необхідних для боротьби з COVID-19 засобів, тому що на посаду відмовлялися призначати його «смотрящого»;

- у віці 64 років назвав людей старше 65 років трупами;

- наголошував на введенні надзвичайного стану;

- звинуватив Уляну Супрун у своїй відставці.

Я вже не кажу про дефіцит бюджету й економічну кризу, яка після карантину накриє Україну і яка почалася задовго до початку пандемії. Не кажу про сотні тисяч українців, які потребують фінансової підтримки, тому що втратили через карантин дохід. Не кажу про втрачені міжнародні зв'язки і пітримку, які вибудував Порошенко і звів нанівець Зеленський.

Не кажу про політичне переслідування незадоволених режимом Зеленського активістів як от Маруся Звіробій, Софія Федина, представники Українського кіберальянсу. Не кажу про шиті білими нитками звинувачення у вбивстві Павла Шеремета і дискредитацію волонтерського та добровольчого руху.

У нас досі триває війна і гинуть захисники й захисниці, не дивлячись на заяви Зеленського, що для припинення війни «нужна проста прєкратіть стрєлять», що він бачив в очай путіна мир… Класний мир і припинення вогню, коли в нас за березень загинуло 14 захисників і 43 — від початку 2020-го.

Українці впритул не бачать усіх помилок, усіх промахів, усієї шкоди, яку заподіяла і продовжує це робити ЗЕ-влада, на чолі якої стоїть Володимир Зеленський. Усі забули про передвиборчі обіцянки, про заяви, якими Зеленський штрикав Порошенка на стадіоні.

Рік минув, а люди досі чекають Голобородька з серіалу. Але він не прийде. Тому що в реальності ми обрали президентом нетямущого коміка, а не вчителя історії.

P.S. Не хочеться звинувачувати українців у тому, що вони привели до влади недосвідченого Зеленського, а він потягнув за собою дилетантів та корупціонерів. Але так і є.

Ми самі посадили Зеленського, який не вміє водити, за кермо. І питання не в тому, що 73% — лохи, а 25% — молодці. Ні, не час звинувачувати одних і вигороджувати інших.

Треба рятувати країну. Нам усім. Поки не пізно. Поки є що рятувати.