На початку 2020-го дуже багато уваги медійної спільноти було присвячено мові і взагалі всьому «українському». Спочату Зеленський своїм «какая разніца?» розбурхав суспільство. Потім понеслось…

РОСІЙСЬКІ СЕРІАЛИ В АВТОБУСІ

Буквально кілька днів тому сталася неприємність із волонтерками в автобусі «Луцьк-Київ». Не буду переповідати суть. Можете почитати за лінком. Історія ця має 2 продовження.

Звернення до поліції проти волонтерок.

Ноунейм зі «Слуги народу» Євгеній Брагар заявив, що буде позиватися на дівчат у поліцію. Мовляв своїм проханням вимкнути російський шлак, вони порушили 161 статтю ККУ (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії).

Цитата Брагара: «Ця ситуація зайвий раз доводить існування у нашій державі неприйняття позиції інших людей і культурної нетерпимості». Тобто цитата гаранта про «какая разніца?» в жодному разі не буде повернто в бік українського. Вони й далі будуть захищати і пропагувати російське.

5e332651ceb25.png

Ілля Кива запропнував водію роботу.

Містер тестастерон, знавець як має бути, пан «я прийду, порядок наведу», відривач голів і вічний опозиціонер у FB зробив заяву, що водія звільнили під тиском крайніх правих націоналістів. Окрім роботи він також запропонував «постраждалому» водію юридичну підтримку в суді.

Тестостерон головного мозку в Киви прогресує. Народний обранець став на бік водія, який транслував російський контент і відмовився його вимкнути на прохання волонтерів — звільнили його незаконно. Тобто для Киви погрожувати перехожим і запихати в голови людей російський шлак — це ок.

5e332694b9366.png

УКРАЇНА — ЦЕ МАЛА РОСІЯ

На громадському мовнику Італії RAІ ведучий шоу "L"Eredita" назвав Україну малою росією. Учасник щоу у фінальному турі гри повинен був відгадати, що об'єднує слова росія, зірка, кондитерська, магазин, серенада.

Як потім пояснив ведучий Flavio Insinna, правильною відповіддю буде "маленький". А варіант із росією ведучий пояснив так, що мала росія — малоросія — друга назва України.

На цей випадок відреагувала Маріанна Сороневич і посольство України в Італії. В результаті ведучий і телеканал перепросили за цю ситуацію.

ГОПАК — РОСІЙСЬКИЙ ТАНЕЦЬ

Ведуча американського шоу "The Ellenshow" Елен ДеДженерес опублікувала в IG відео з репетиції Ансамблю танцю України імені Павла Вірського. У дописі до відео вона написала щось на кшталт "подивіться на цього російського хлопця".

Посольство України в США також швидко зреагувало і закликало усїх небайдужих перейти на профіль http://bit.ly/37I0O4n ДеДженерес і написати, що це український танець. Або ж зробити допис і тегнути її.

Акаунт в Instagram "lookatthisrussian", який має 626 182 фоловери, також відерагував на це відео:

"Українське танцювальне божевілля. @virskyofficial. Вони навіть не близькі до того, щоб бути росіянами. Ні географічно, ні культурно. Вони зовсім не пов'язані між собою і деякі дуже погані брейк-денсери".

5e3325ccc327c.png

ІВАН ФРАНКО — РОСІЯНИН

Нобелівський комітет зазначив Російську Федерацію країною походження Івана Франка. Якої за життя нобелівського лауреата не існувало навіть.

Директор львівського музею Франка Богдан Тихолоз звернувся до Нобелівського комітету, щоб помилку виправили. І це дало плоди. Історичну справедливість відновлено.

Тепер український письменник, який народився у 1856 р. в Нагуєвичах Львівської області (тоді Австрійська імперія, що існувала в 1804-1867 рр), а помер у Львові (тоді вже було двоєдина Австро-Угорська держава (час існування — 1867-1918 рр), є "громадянином Австро-Угорщини".

Іван Франко — росіянин: скандал з Нобелівським комітетом отримав продовження

Як бачимо, навіть після 5 років війни проти РФ, усіх санкцій, трагічних подій, міжнародних заходів, скандалів, перемог українців — нам потрібно наголошувати на тому, хто ми є. Що ми є УКРАЇНЦІ, а не росіяни.

Що Євромайдан, на який приїздив Джаред Лето, відбувся в УКРАЇНІ, а не росії чи малоросії.

Що Том Круз відвідував УКРАЇНУ, мав зустріч з УКРАЇНСЬКИМ президентом Зеленським і гуляв українськими містами KYIV, а не kiev, і LVIV, а не lvov.

Що #BorschtUA — українська страва, а гопак — український танець.

І ще багато різних "ЩО".

Тож питання "какая разніца?" не повинно підніматися взагалі.

Якщо ми самі не хочемо боротися за українське і відстоювати його, як нас підтримає світ?