Просто дозвільне читалово

В дописах присвячених дню нападника держави агресора знов і знов плутанина. Вміли ж більшовики запудрити мозок брехнею всякою. Та і наступнички їхні сьогоднішні не відстають.
Якраз, в чергове, прочитав, що не було мовляв ніякої перемоги під Псковом-Нарвою, а це просто день створення красной армії.
Щодо Псково-Нарви, правильно — не було. А щодо створення, то не було також. Взагалі нічого не було. Якась поточна рутина — вийшла порожня писулька-заклик «Соціалістічєскоє отєчєство в опасності» і було прийняте рішення відправити делегацію до Брест-Литовського .

Декрет совєта народник комісаров «О рабочє-крєстьянской красной арміі» був підписаний 15-го (юліан)/ 28-го (григор) СІЧНЯ 1918 р..
Перші на щось схожі військові частини були сформовані аж весною.
А якого хрена цей знамєнатєльний «дєнь созданья» в Мордорі святкується 23 лютого, треба питати Лева Давидовича Троцького. Бо це він 5-го лютого 1923 р. підписав наказ про святкування-відзначання саме цього дня. Тоді він ще не був агентом світового імперіалізму і буржуйським посіпакою, а був ОГО-ГО — одним із головних теоретиків більшовизму, творцем жовтневого перевороту і одним з батьків-засновників красной армії. Тому тут не забалуєш: сказав Троцький 23 лютого, значить 23-го!
Чому йому це в голову взбрєнділо існує немало версій. Читав навіть таку, що оскільки у 23-му році 23-те лютого випадало на п'ятницю, то призначили свято орієнтуючись на день тижня, щоб жінкам потанцювати, а чоловікам попиячити. Ну то таке, точно ніхто не знає, а заглибитися в конспірологятину, цікавіше, ніж вважати, що приводом була тривіальна бухня.

Тому поїхали. Про «чому саме 23-го?» і про нерозривний, глибинний зв'язок дня защітніка і Міжнар. жіночого.

У Міжнар. жін. день — 23-го лютого (юліан)/ 8 березня (григор) 1917 року в роісї стартувала Лютнева революція. Події розпочалися із стачки і демонстрації працівниць ткацьких фабрик.
Довгий час Лютнева революція вважалася більш значною подією ніж жовтневий переворот, влаштований купкою шалопаїв. День її перемоги перейменували в День повалення самодержавства і відзначали 12-го березня (27 лютого юліан.) аж до 1928-го року. Потім це свято остаточно витіснив дєнь-7-го-ноября-красний-день-калєндаря і вже в часи мого школярства рідко хто з учнів (та і дорослих) міг точно згадати коли була Лютнева, тим більше, що була вона в березні.
Тому цілком можливо, що призначення свята на 23-те лютого і було одним з етапів витіснення з пам'яті згадок про буржуазно-демократичну революцію і приниження її значення.
Плутанина в головах з календарями (юліан.-григоріан.) і зараз продовжується — ми вперто відзначаємо Р.Х. сьомого січня замість робити це двадцять п'ятого грудня. А тоді ця плутанина була ще більшою і дати трималися в пам'яті за тим календарем, який був чинним на час події.
А чому взяли початок Лютневої — 23(8), а не кінець 27(12)? Хтозна. Може отут і зіграло те, що в той рік перше було п'ятницею, а друге вівторком..

Кому мало конспірології, то можна потренуватися долучивши інформацію про те, що з першого поверху Іпатьєвського дому в підвал де розстріляли царську сім'ю ведуть 23 сходинки і про те, що Микола ІІ на троні просидів 23 роки.
Те що Троцький підписав наказ про святкування дня 23-го лютого саме у 23-му році пам'ятаємо. По непідтвердженим даним, з моїх власних інсайдів, підписавши він зловісно сказав: «Ха-ха» 23 рази.
Ті хто твердо знають причину ситуації «єслі в кранє нєт води», неодмінно нагадають, який цей Троцький був насправді повний Бронштейн і те що у 1917-му 23 лютого (юліан.) співпало з Пурімом. О-о-о. Які тут горизонти відкриваються.
Пурім — свіято присвячене подвигу жінки Естер, простої дружини персидського шаха (зараз Іран), яка героїчно приготувала і головне вчасно подала смачну вечерю своєму чоловікові. І це так його розчулило (а кого б не розчулило?), що вдалося скасувати масштабний погром з масовими жертвами і замінити його на інший (альтернативний) погром, не менш масштабний і масовий. Хороша світла історія, що тут скажеш.
А що таке революція, якщо не погром? Отож. І почалося все 23-го числа.
І ще чепухи такої є чимало.

Оскільки сучасні праздуни дня защітніка, в переважній більшості, ще й різко стали православними (МП) на всю голову, то якщо попадають під руку обов'язково їм нагадую, що істинний православний (МП) відзначає найважливіші свята виключно по юліанському, тому дєнь защітніка правильно святкувати 8-го березня.