«Найгарячіші куточки в пеклі залишені для тих, хто у часи великих моральних переломів зберігав нейтралітет.»

Данте Алігєрі

В мене в оточенні нема зебілів, тому живого спілкування не відбувається. Тільки у ФБ. Може і слава Богу, бо нерви вже не ті, а все одно не в коня корм, коли мозок винесло дебілізором.
Більшість знайомих, що проголосувало за інших кандидатів у першому турі, побачивши ЗЕперспективу дисципліновано переагітувалися самі.
Тому, восновному, доводиться робити спроби лікувати нечисленних противсихів і неходильців. Докладу свої пояснення цій групі.
________
Більшість людей, з якими доводилося спілкуватися по життю, не знали, що з огляду на кінцевий результат, опції «утримався» насправді не існує. Це ілюзія. Придумана для заспокоєння тих, хто боїться брати на себе відповідальність. Голос того хто утримався все одно буде використаний на користь однієї із сторін. «Утримався» дорівнює «не заперечую». А той хто не заперечує поділяє відповідальність за результат.

Найбільш відомою в світовій історії людиною, що «утрималася» був вершник Понтій Пілат. Наслідок його «я умиваю руки» сумно відомий всім. Наскільки він відповідальний за те що сталося, можна довго сперечатись, але він міг зупинити і не зупинив. Тобто з огляду на результат виступив на боці однієї із сторін.

В нашій виборчій системі голос противсіха, неходильця, зіпсуюбюлетенця, у другому турі виборів, фактично іде на користь переможця. Тобто противсіх не заперечує проти перемоги певного кандидата. Міг зупинити але не зупинив.
Якщо гіпотетично уявити, що противсіхнули всі окрім «ядерного» електорату, то відповідно виграє той в кого цей електорат більший. З огляду на результати першого туру голос противсіха іде на користь ЗеКо. Всі «не підтримую нікого» насправді підтримують саме його і не треба потім казати: «А я здєсь ні прічьом». Прічьом!
Так виграв януковоч у 2010-му. — розрив був 900 тис. голосів, а противсіхів було 1,1 млн. Вони і зробили йому перемогу.

Дякую, хто дочитав до цього місця. Воно наче всім зрозуміло, але раптом комусь стане в нагоді, залишилось три дні. В «день тиші» також можна, бо це роз'яснення процедури і не є агітацією за конкретного кандидата.