Новий Шлях. https://www.newpathway.ca/sobolyev-v-toronto-pro-n...

Вже не перший раз Канадсько-український міжнародний фонд підтримки (CUIA Fund) та Міжнародне об'єднання громадських організацій «Четверта Хвиля» дає можливість нашій громаді дізнатися про ситуацію в Україні з перших рук, тобто з вуст українських політиків. Новий Шлях використав зустріч з Оксаною Сироїд, віце-спікером Верховної Ради України, Єгором Соболєвим, головою Комітету ВРУ з питань запобігання і протидії корупції, та Іваном Мірошніченком, членом Аграрного комітету ВРУ (усі троє – члени фракції Об'єднання Самопоміч), яку організували CUIA Fund та «Четверта Хвиля» 11 травня, для того, щоби отримати відповіді на кілька прямих запитань. Наприклад, чи справедливо, як це зараз робить багато хто в Україні, ставити знак рівності між Петром Порошенком і Віктором Януковичем, і називати нинішню владу злочинною?

Отримані відповіді були не менш прямими. Єгор Соболєв: «Я давно знаю Петра Олексійовича. Для мене очевидно, що ця влада не бандити, і це великий крок вперед. Янукович був бандитом, вважав, що всіх можна переламати, залякати, і все буде добре. Зараз ми маємо справу з шахраями, з усіма плюсами і мінусами цього. Я висунув теорію, що кожен український президент – це янгол, який був посланий нашому народу для того, щоб ми вивчили важливі уроки. Президент Кравчук був уроком, що не треба голосувати за комуністів. Президент Кучма був уроком, що в країні люди не є додатком до влади, а насправді є самостійним суспільством зі своїми правами, свободами. Цей урок був вивчений під час становлення нової української економіки, малої приватизації, а потім під час Помаранчевої революції. Президент Ющенко навчив нас, що не треба покладатися лише на президента, а треба самому робити свою частину роботи. Президент Янукович, поза сумнівом, нас навчив, що коли президент порушує твої права, починає до тебе ставитися як до раба, то ти маєш негайно це припинити, і чим швидше, тим краще. Я думаю, що Президент Порошенко посланий небом, щоб ми навчилися відрізняти, коли політики обманюють, і коли говорять правду. Бо так, як він обманює, ніхто з нас не вміє. Я вважаю, що він лідер світового рівня в цій сфері. В усіх цих уроках найважливіше – президент такий, яким ми йому дозволяємо бути. І зараз головне – запитувати не про те, що Порошенко робить і чи варто на нього сподіватися, а що ми робимо для того, щоб він робив добрі вчинки і не робив погані».

Єгор Соболєв дещо розвинув цю думку, коли його спитали про те, чи буде усунений зі своєї посади Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, оскільки «зараз поліція Авакова нічим не відрізняється від міліції Захарченка». Єгор Соболєв: «Я зрозумів, що нам треба боротися за право українців в Канаді голосувати на українських виборах, бо ви все вірно сказали в своєму запитанні. Ми цієї весни під час блокади окупованих територій зіштовхнулися з людьми, які були перевдягнені в форму української поліції, але вони відверто провокували. Була жахлива історія, коли на одному з блок-постів один з тих перевдягнутих поліцейських стріляв з автомату поверх голови нашого депутата з фракції Самопомочі, Тараса Пастуха, який пішов на фронт добровольцем і прямо на фронті був обраний в депутати. Він показував посвідчення учасника бойових дій, але той поліцейський просив свого командира дати дозвіл стріляти на ураження. Ми справді маємо перевертнів, яких прикриває Міністр внутрішніх справ. Наша позиція про його відставку була визначена в 2015 році, ми неодноразово зверталися до парламенту і пояснювали, що Аваков становить загрозу для всіх».

Пан Соболєв також поділився ідеєю зміни виборчої системи: «Потрібно перейти до системи виборів за відкритими списками партій, коли виборець буде голосувати і за партію, і за конкретного кандидата. Я не думаю, що Арсен Аваков набрав би багато голосів на таких виборах. Ще одна наша ідея – заборонити політичну рекламу. Ми вважаємо, що політична реклама – це основна зброя олігархів на виборах. Той самий Народний Фронт, якого не існувало до виборів і куди входить пан Аваков, інвестував гроші в свою політичну рекламу і в результаті отримав посади Прем'єр-міністра і Міністра внутрішніх справ».

На запитання: «що робити з маєтками українських корупціонерів?» відповідь була досить очікуваною, але Єгор Соболєв надав також деякі цікаві подробиці: «Я буду щасливий, коли це буде основним викликом, який ми маємо вирішити. Проблема з їхними маєтками в тому, що нормальній людині їх не продасиш. Їх ніхто не купить, тому що вони жахливі. Я думаю, що у Межигір'ї ми зробимо колись перший музей корупції. Треба буде вчити людей, що колись був президент, який думав витирати ноги об усе суспільство. Я колись спитав одного олігарха, скільки Янукович отримував готівки. Він сказав – 300-400 млн доларів на місяць, була така ціна. Ми створили законодавство, яке дозволяє конфіскувати майно, походження якого посадовці не можуть пояснити, т.зв. незаконне збагачення, зараз вже є перші справи щодо цього. Найважливіше, що корупціонери насправді крадуть копійки порівняно з тим, як вони шкодять країні. Зруйнована армія, зруйновані спецслужби, зруйнована економіка, зруйнована інфраструктура. Корупціонери продають за мільйони те, що коштує мільярди. Ми в парламенті бачимо, коли якісь депутати за якісь дві прокурорських посади готові змінити конституціну структуру держави. Їм дасиш два прокурори – і вони проголосують за будь-яку конституцію, навіть якщо ця конституція буде встановлювати окупаційну владу в країні. Тож коли ми дійдемо до питання, що робити з маєтками корупціонерів, найстрашніше буде вже позаду».