Оприлюднена сьогодні соціологія Центру Разумкова може дати більше приводів для обережних висновків, ніж здається на перший погляд, якщо сприймати її як чергове вимірювання рейтингів.

Перше — показники Зеленського і слуг очікувано зросли на тлі закриття каналів Медведчука. Проте у порівнянні з лютим зріс і рейтинг Порошенка з ЄС. Отже, уся кампанія проти нього не має ефекту, скоріше навпаки.

Друге — це опитування вуличне, а не телефонне, які робить приміром КМІС, де показники популістських партій нижчі. Самі соціологи пояснюють це вибіркою — люди з освітою і більш заможні менше схильні вступати в діалог з інтерв'юерами. Відповідно, в телефонних опитуваннях рейтинг слуг трохи падає, а ЄС — зростає.

Третє — окрім Зеленського і Порошенка незначне зростання має Смешко. Інші умовні проукраїнські партії — поза прохідним бар'єром, і поза другим туром, звісно.

Четверте — в другому турі Зеленський як і раніше перемагає усіх запропонованих конкурентів (Бойко, Разумков, Порошенко). Але, на що не звертається уваги — це відповіді серед тих хто визначився. В парі Зеленський-Порошенко приміром 50% опитаних або не пішли б на вибори, або не змогли дати відповідь.

Тому, ситуація є скоріше динамічною, ніж статичною. Зміцнення позицій ЄС і не збільшення на тлі атак на Порошенка показників його прямих конкурентів може бути також свідченням початку консолідації проукраїнського виборця. І це не пов'язано прямо з порядком денним, який намагається нав'язувати влада, а викликано більш тривалим у часі процесом оцінки політичних сил.

Втім, те, що згідно цього ж опитування, виходити на протести проти підвищення тарифів готові вдвічі більше людей, ніж протестувати проти зради національних інтересів також свідчить, що потенціал для будь-якого проекту «какая разница» зберігається на значному рівні.

Зауважив би, що це зберігатиметься до певної межі. У випадку збільшення конфліктності, невизначеності в країні, явну перевагу матимуть сили, які зможуть запропонувати чіткий і однозначний вектор.

І зрештою, щодо одного питання, на якому часто спекулюють. Рейтинг недовіри до Порошенка — 73%.Але і у Зеленського він вже складає 63%. Не бачу тут принципової різниці, цей показник практично у всіх топ-політиків приблизно однаковий.

До речі, смішно, але супер-реформатору Саакашвілі не довіряє 74% українців.

https://t.me/bulavkay