«Феофанівське» відеозвернення Зеленського варто було подивитися хоча б для того, щоб ще раз заглянути у безодню. Ту безодню, в якій опинилася держава після обрання його президентом.

Очевидно, що звичка виступати на корпоративах нікуди не поділася, тому й дане відео побудовано за законами розважального жанру. З пересмішками, пласкими жартами, спітчами Стефанчука і Рєзнікова, і навіть з нарізкою невдалих дублів у фіналі, як у справжньому Голлівуді. Що, серйозно? Це звернення глави держави, яка стоїть на межі економічного, медичного і політичного колапсу?

Можливо, як тамада або ведучий новорічного застілля, або як автор фільмів Зеленський комусь подобається….

Але президент має розуміти різницю між двопалатною і двопартійною підтримкою з боку США. Має припинити згадувати попередників, бо без натяків на Порошенка навіть тут не обійшлося, що аж навіть хочеться запитати — за що ж ти Володя настільки ображений?

В цілому, як і анонсували політтехнологи Банкової, «новий формат», пряме спілкування, який має стати альтернативою «поганим новинам» у ЗМІ, — увесь «на позитиві». Чи матиме він ефект — краще подивитись на динаміку рейтингів. Так, при моделюванні другого туру виборів розрив між Зеленським і Порошенком зараз 16%. Півтора року тому він становив 48%.

Зеленський не хоче вилазити з теплої ванни, в якій прагне тримати і людей. Але на відміну від нього українці щодня стикаються з реальними проблемами і заколисати їх маніпулятивними відосиками не вийде.

На те щоб розбирати по пунктах брехню та уникнення відвертої розмови про больові точки у цьому ролику знадобився б день. Де гроші з ковід-фонду? Яке перемир'я, якщо є загиблі? Чи будуть гроші від МВФ? Чим лататимете діру в бюджеті? Коли посадять Деркача? Велике лукавство у тому, що кліпмейкер навмисно уводить нас від гарячих тем.

Але щось таки по-справжньому задіває. Це те, як чинний президент назвав війну, російську агресію, внаслідок якої загинули тисячі, а мільйони втратили домівки. Звертаючись до мешканців окупованих територій він називає війну, розв'язану Кремлем, «это».

«Это» — це діагноз. Називати трагедію «этим», ховаючи правду, — це хибний шлях в намаганні сісти з Путіним за стіл переговорів. В крайньому разі можна опинитися під столом і зробити Путіну мінєт.

Ще одна деталь — звертаючись до парламенту, Зеленський передає вітання Разумкову, але самого спікера і однопартійця на відео немає. Дистанціювання останнього від Банкової стає дедалі помітнішим.

То ж Зеленському уважніше треба дивитися не у вебкамеру, а на те, як якісь миші, можливо з держрезерву, підгризають ніжки його президентської табуретки.

Доктор, у меня это

https://t.me/bulavkay