Два соціологічних опитування ми побачили за минулі дні, і вони відчутно різні. Перше Центру Разумкова, і друге від КМІС.

Оперуючи ними, можна скласти в чомусь навіть протилежні уявлення про ситуацію в країні.

Якщо Центр Разумкова 28% дає «слугам», 21% «Європейській Солідарності», 16,5% ОПЗЖ і 8% Батьківщині, то у КМІС ОПЗЖ має 22,1%, «ЄС» 19,3%, «Слуги» 18,7%, Батьківщина — 9,3%.

Кульбіт. Різниця у 10% в рейтингу «слуг», погодьтеся, це щось цікаве. Як і вихід на 1 місце ОПЗЖ.

Тим не менше, в інформаційному полі ці опитування сприймаються майже з однаковою достовірністю, що не можна вважати нормальним. І тут ми підходимо до ключового.

Центр Разумкова проводив дослідження в рамках великого соціологічного проекту спільно з Представництвом Фонду Конрада Аденауера в Україні. КМІС зробив… телефонне опитування, інформацію про замовників якого знайти не вдалося.

Тобто, якщо дані Центру Разумкова мають певний знак якості, бо репрезентують дослідження, яке робилося разом з авторитетним міжнародним фондом, який дорожить своєю репутацією, то КМІС, за вже усталеною традицією замовників опитування не вказав, і далеко не всі ЗМІ не полінувалися зазначити, що воно робилося по телефону.

І це типовий зразок того, як нами намагаються маніпулювати. Бо КМІС вивалив цілу купу даних, в тому числі, наприклад, про те, що половина українців підтримує прямі переговори з бойовиками. Як то кажуть, приїхали.

Думається, після ознайомлення з деякими дослідженнями не завадить добре вимити руки. Втім, навіть за такої ситуації існує певна база, на яку можна спиратися.

Рейтинги «Європейської Солідарності» та Батьківщини корелюються з результатами, які ці партії отримали на місцевих виборах. Партія Порошенка випереджає партію Тимошенко у 2-2,5 рази, і вони фактично вже змагаються у різних лігах, хтось у вищій, хтось у першій. А свіжезпечені регіональні проекти, включно з «За майбутнє», не дотягують навіть до прохідного бар'єра.

Основне — цей різнобій в цифрах опитувань підказує нам, що саме між ОПЗЖ та «Слугами» буде розгортатися боротьба за право боротися за першість з «Європейською Солідарністю», у лідерських позиціях якої схоже сумнівів ні у кого немає, особливо після переконливого результату 25 жовтня.

Окремий кейс — рейтинг Радикальної партії, який у Центру Разумкова 2%, а у колег — майже 6%. Ну що ж, Олеже, як ти співаєш -"не відступай!". І КМІС тобі у допомогу.

https://t.me/bulavkay