Зеленський підписав указ про проведення військового параду до 30-ї річниці Незалежності. Хтось вже встиг відрефлексувати на це в дусі «ну ось, і до нього дійшло». І схоже, що навіть тверезі голови готові попастися на цю маніпуляцію.

Указ оприлюднено за три дні до виборів. Паралельно з турпоїздкою «слуг» на Донбас. Паралельно з мілітаристською риторикою, якої побільшало у виступах Зеленського останнім часом.

І що ж, владі вдалося цим принаймні приглушити резонанс після акту самоспалення ветерана Миколи Микитенка (який і без того був недостатньо сильним) і від заяв його доньки, яка вимагає особистої зустрічі з президентом.

Весь цей військовий камуфляж, у прямому і переносному значеннях, спрямований лише на те, щоб повернути кілька відсотків втраченого електорату партії влади та нівелювати враження від цілої серії скандалів, пов'язаних з оборонною тематикою — заяви Фокіна, інспектування позицій ЗСУ бойовиками, загибель воїнів під час перемир'я, проблеми в роботі Укроборонпрому, скорочення у ЗСУ тощо. І тому він виглядає ще більш ницо, бо Зеленський вирішив лише пропіаритись на патріотичній тематиці.

І не він один. Чинний мер Львова Садовий теж розродився патріотичними заявами, зокрема щодо ситуації навколо суду по книзі Вахтанга Кіпіані. Прокинувся. І до цього його теж підштовхують електоральні перспективи.

Бо соціологія свідчить, що Садовому світить другий тур на виборах з кандидатом від ЄС Олегом Синюткою. В якому схоже шанси рівні. І тому терміново потрібно якось відзначитися на електоральному полі конкурента.

Садового, який певний час вважався політиком національного масштабу, не обходило те, що відбувається в країні, в тому числі нападки на мову, деморалізація армії, зближення влади з ОПЗЖ тощо. Він як і Зеленський зробив кілька передвиборчих заяв.

З огляду на те, що у Львові, як і у Києві, слуги виставили відверто слабкого кандидата, Садовий насправді і є кандидатом в мери від влади, або принаймні таким, який уклав з нею угоду.

Два чоботи пара.

Все хрестоматійно, за відомим висловом про те, що патріотизм — це останній прихисток негідників. Саме до патріотичної риторики вдаються різного штибу політичні пройдисвіти, коли клює смажений півень.

Зеленський вкотре збрехав. Але указ про парад все одно чинний. Будемо сподіватись, що його прийматиме головнокомандувач, для якого Україна не є лише роялем.

https://t.me/bulavkay