Реакція на заяву Вітольда Фокіна тільки наростатиме, тому що він озвучив не українську, а російську позицію щодо «мирного плану» по Донбасу.

Саме так — представник України лобіює увесь пакет вимог країни-агресора. До повної амністії бойовиків, прямих переговорів з ними, якогось особливого статусу для всього Донбасу, а не лише для ОРДЛО, Фокін міг би додати ще й «суд над карателями». Хоча і це завуальовано у його словах прозвучало.

І оскільки на цю нісенітницю різко відреагували вже і противники влади, і її найвищі представники, зокрема низка міністрів, то мовчанка Зеленського, який Фокіна і ввів до складу ТКГ, означатиме, що він його позицію поділяє.

В принципі, єдиний шлях виконати обіцянку «завершити війну» до кінця року — це шлях повної капітуляції.

Тому загалом складно розділити цю обіцянку Зеленського, і алгоритм її виконання, заявлений Фокіним вже невдовзі.

При цьому вимога до Зеленського негайно звільнити цього пенсіонера, відреагувати на його слова є логічною. Бо йдеться зрештою про пролиту кров саме заради того, щоб такої зради не було. Саме цьому російському сценарію Україна і українці за міжнародної підтримки опиралися протягом п'яти років, і робили це успішно, про що свідчило небажання Путіна брати участь у «нормандських» зустрічах.

Сам факт реанімації нормандського формату свідчив, що Росія побачила для себе можливість реалізувати свій план, який є Хасав-Юртом-2, бо схематично, але не за суттю, він дуже нагадує угоду з примирення між Кремлем та чеченським спротивом.

Щоправда, в нашому випадку чеченський фактор відіграє ще одну роль — Кадиров виступає у ролі «злого поліцейського» для Зеленського.

А от хто є «добрим поліцейським» для нього, хто модерує за кулісами увесь процес поступок Росії є питанням, куди більш значущим, ніж самі по собі одкровення Фокіна.

https://t.me/bulavkay