Віталію Кличку для успішного продовження своєї політичної кар'єри зараз необхідно ухвалювати вірні рішення. Бо він опинився на розвилці, як у тій казці.

Рейтинг «слуг» в Києві знижується, але росте у ЄС.

Тактично Кличку вигідніше негласно співпрацювати з партією влади, реанімувавши під ці цілі «Удар» і погодившись на певні кадрові призначення, які йому нав'яже Банкова. Стратегічно ж це поставить (чи вже поставило) його в залежність від політичної верхівки яка а) — веде країну проросійським курсом б) розпочала репресії проти соратників Кличка по Майдану в) має конфлікт з мерами по всій країні, яких Зеленський звинуватив у «сепаратизмі» г) ризикує наразитися на серйозні протести, центром яких стане Київ і т.д.

Публічна пропозиція від ЄС щодо співпраці на виборах на перший погляд була більшою мірою саме політичною, бо насамперед це продемонструвало б єдність проєвропейського табору. Але хто зна, чи не знайдуть порошенківці гідного кандидата в мери (цим пошуком зараз зайняті всі). Чи не стане ним сам ПП? Що буде тоді з рейтингом Кличка у столиці?

Річ у тому, що в самостійне плавання Кличка геть не віриться. В країні станом на зараз є три великі системні гравці — «Слуга народу», ОПЗЖ і «Європейська солідарність. „Батьківщина“ за останніми опитуваннями вдвічі поступається ЄС, тому цей статус втратила.

І це мер Тернополя або Запоріжжя, або тих же Черкас може дозволити собі не прибитися до одного з них. А мер Києва за обставин що склалися — ні.

Очевидно, що Кличко — на гачку у Банкової, адже може бути позбавлений посади голови КМДА.

Але не факт, що „слуги“ не кинуть його згодом і вже після виборів, якщо він їх виграє, не призначать на неї свою людину так, як це колись було зроблено з Черновецьким. Який конфліктував з Ющенком, але потім отримав від Януковича в якості голови КМДА Попова, який де факто і керував містом.

Можна перемогти, завести своїх людей в Київраду, сформувати більшість зі „слугами“. Але потім втратити контроль над всім і перетворитись на весільного генерала. Або піти на союз з опозиційною силою, яка набирає обертів, і має хороший мобілізаційний потенціал.

Переведення цього питання в публічну площину максимально некомфортне для Кличка. Так чи інакше стане ясно, що відмова від співпраці з Порошенком привела його до служіння Зеленському.

І він змушений визначатись у всіх на очах.

Ну а що поробиш.

https://t.me/bulavkay