Те, що депутат Шахов, який став першою публічною особою з коронавірусом, належить до групи «Довіра», варто інтерпретувати як знак.

Довіра — це головний суспільний капітал, а у часи кризи — тим більше. Кожен з нас зараз має бути впевненим не лише у собі, але й у своїх сусідах, друзях, і у тих, хто ухвалює рішення.

Це саме та ситуація, коли можна пробачити та виправити помилки, але не брехню.

Дивовижно, як саме її — довіру, — пускає по вітру нинішня влада. Довіру, яку вона отримала з величезним авансом.

Очевидно, що повернення українців з-за кордону варто було синхронізувати з закупівлею тестів. Тобто, про тести треба було подбати раніше.

Очевидно, що інформаційну кампанію розпочато зі значним запізненням, і саме це є причиною паніки в одних, і невиправданої розслабленості у інших.

Очевидно, що влада не полишила спроби використати ситуацію у політичних цілях, і це «політичне мародерство» як ніщо інше викриває її неадекватність. Бо в разі небезпеки саме лідери першими демонструють пріоритет спільних інтересів над власними. І той, хто так робитиме, і стане лідером.

Ми на жаль не змогли б піти британським шляхом, який передбачає, що здорові вироблять до вірусу імунітет, а літніх і хворих просто ізолюють. І тим самим нанести меншу шкоду економіці. Бо для цього є ключові умови — потрібно бути чесними і довіряти.

Коли ж політичний центр потонув у власній брехні і не компетентності, формуватимуться альтернативні центри порятунку.

І, не виключено, альтернативні центри влади також.