Висунуті учора обвинувачення Коломойському від міністерства юстиції США були досить гучним фактором, на який в Україні не могли не звернути увагу. Ці і подальші слідчі дії Коломойський очевидно передбачав завчасно, тому він зараз в Україні, а не в Ізраїлі, де існує однозначна можливість його видачі і екстрадиції на запит США.

Власне кажучи, Україна з нестійкими традиціями правосуддя та державотворення лишилася для Коломойського останнім бастіоном, в якому можна окопатися і відбиватися від США. Цілком можливо, навіть символічно узявши в заручники всю країну. Мова йде про цілком осяжний проект перетворення України з демократичної держави-союзника Заходу у автократичну «суверенну демократію» в сірій зоні між ЄС і РФ. І за іронією долі єдиний спосіб вибудувати таку суверенну демократію — розтоптати демократію і знищити рештки суверенітету.

Через це власне і довелося перетворити грантового журналіста-антикорупціонера Олександра Дубінського в борця за «суверенітет» проти зовнішнього управління. Це власне пояснює і причину, чому телеканал "1+1" і розповсюджував фейкові історії про американські біолабораторії які заражають людей коронавірусом і гепатитом в Україні. Загалом, це означало велику зміну політичного вектора Коломойського: він більше не є ані прихильником європейської, ані євроатлантичної інтеграції України. Ба більше, нині він виступає у якості однозначного противника будь-якого зближення України з Заходом, і за можливості псує будь-які спроби нормалізувати стосунки Україна-США.

Втім, попри важливість фігури Коломойського, не він один у фокусі уваги США нині. Матеріал розміщений вчора на Washington post про звинувачення Коломойського американським міністерством юстиції недвозначно підводить ще і до ролі Зеленського у системі впливу Коломойського в Україні. Там, зокрема, значиться про зв'язки і приязні стосунки олігарха з президентом, і про важливість телеканалу 1+1 для Зеленського. Це може привести до вибухових наслідків вкупі з недавьною інформацією про надходження 47 млн доларів США з ПриватБанку в офшор родини Зеленських (сумбурно названого Green Family LTD), яку оприлюднили в розслідуванні на 5 каналі.

5f2d84c1653eb.jpg

Зеленський як політик нині загнаний у глухий кут: з одного боку сила медіаімперії Коломойського, яка стояла у витоків політичного проекту президента, з іншого — невідворотність наслідків у разі відмови співпрацювати зі США в цих справах. У той же час, Зеленський позбавлений можливості уникнути конфлікту чи зберегти нейтралітет: він прямо стоїть перед необхідністю видати Коломойського США і розслідувати процес викрадення і відмивання коштів ПриватБанку. Наразі я утримаюся від прогнозування на майбутнє, чи обере Зеленський правильний шлях який у цій ситуації лише один.

При цьому усьому, і обшуки в будівлях компаній Optima пов'язаних з Коломойським і обвинувачення з боку Мін'юсту США на його адресу співпали в часі з процедурою призначення нового посла США в Україні Кіта Дейтона. І дуже наївно думати, що посол не буде займатися питанням підготовки екстрадиції Коломойського. А це означає, що для адміністрації Зеленського ця тема може стати ключовою у питаннях її існування взагалі.

5f2d837f7aacc.jpg

Новий посол США в Україні Кіт Дейтон

Врешті, вчора США винесли Коломойському чорну мітку. І лише від Зеленського і його дій залежить надалі, чи ця історія буде проблемою лише одного олігарха, чи вона стане кризою і для його команди і його влади взагалі.