Весною 2015 року була утворенна громадська коаліція — «Прозорі ради» яка включила в себе більше 50 неурядових організацій, в тому числі з Запорізького регіону. Ставлячи на меті такі високі цілі як підвищення рівня прозорості місцевого самоврядування, впровадження нового антикорупційного законодавства в роботі органів місцевого самоврядування. І, правду кажучи результати роботи були наявні у текстах, в більшості рад відбулось прийняття демократичних регламентів та етичних кодексів.

Аналізуючи стан місцевого самоврядування в Запорізького регіоні станом на середену літа 2017 року, можливо констатувтати, що в останні місяці, в стінах будівлі де мають можливість одразу розміщуватись дві ключові особи області, Голова обласної ради, та Голова обласної державної адміністрації, йде досить довга політична криза, хоча не тільки в цій будівлі, трошки далі по цьому ж проспекту де розміщенна будівля, яка вирішує такі ж питання бюджетні, правда тільки міські — Запорізькі, також склалась ситуація повної неспроможності, інституційного розпаду місцевого самоврядуванн. Замість плідної роботи для громади Запоріжжя, рада працює на іншу громаду тимчасово окупованну. Хоча яку окупованну, дивлячись навколо ця громада досить міцно вкорінилась у Запорізький колорит, здагодались?

Вірна відповідь — представники донецького регіону, на чолі із своїм лідером який до купи, ще й є найбагатшою людиною нашої країни, та його місцевим представником, колишнім депутатом Донецької обласної ради, нині керівником найбільшого промислового гіганту півдня України.

Про це чітко свідчить останне зверннення депутатів Запорізької міської ради до гаранта прав і свобод — Президента, суть звернення проста, її можливо навіть зрозуміти з назви.

«Позиція фракції „Солідарність“ в Запорізькій міській раді щодо ситуації в місті: ми не дамо перетворити Запоріжжя на Донбас!» — голова фракції «Солідарність» Олександр Констянтинов повідомив у фейсбуці.

Звинувачення, та взаємні образи в повній некомпетентності, погрози переформатування керівництва ради, зрив сесії, можливість відтермінування для консультацій вся ця політична зброя також не могла оминути стіни обласної ради, та була застосованна у стінах центральної будівлі міста в повній мірі.

Одна сторона використовуючи можливості медіа ресурсів одночасно з повним виром емоцій про тотальну зраду коментували бюджетний процес.

Інша сторона, апелюючи до термінового бюджетного коригування, виборювала свою думку та шукала прихільників як в громаді, так і серед представницького корпусу обласної ради.

Чи був досягнутий компроміс, чи то хоча б можливість уникнути повного диструктиву?

Який нажаль був головним досягненням старших коллег — народних обранців під куполом на Грушевського, які не спромоглись за останню сессію прийняти жодного стратегічного реформарського закону.

Відповіді на це питання, й багато інших, зможемо отримати вже в найближчий час, під час та після сессії Запорізької обласної ради, яка доречі запланованна на цей четверг.

Всеукраїнська громадська коаліція «Прозорі Ради», закликає депутатський корпус Запорізької обласної та міської ради, консалідуватись на стратегічних питаннях розвитку, як міста так і регіону.

Крім, того можливість об'єднання демократичних сил, навколо питань збалансованого розвитку регіону, зміцнення інституційної спроможності, плідної праці для громади, повинно перевищити ваги політичних інстересів та стати першочерговим завданням.

У Висновку, можливо констатувати лише одну тезу, наступна сессія Запорізької обласної ради, яка відбудеться в цей четвер, чи буде раптово перенесенна для подальших консультацій, стане ключовою у розрізі сьомої каденції, або політична криза буде подолонна, та почнеться справжній розвиток та ефективна співпраця. Іншого варінту, я навіть не озвучую його кожен з Вас, може зформувати для себе.

Дякую тим хто дочитав, і прошу , пам'ятайти що за вікном вже 4 рік йде Українсько — Російська війна.

За період з квітня 2014 року до 15 травня 2017 зафіксовано 10090 вбитих і 23966 поранених в результаті бойових дій.