Мабуть важко знайти киянина, який ніколи не був у музеї під небом «Пирогово». Та й гості столиці залюбки відвідують це унікальне місце, де зібрані елементи української народної архітектури з усіх регіонів нашої великої країни, а ті, хто бував у музеї, напевно, як і я, мають гарні світлини під млином чи на подвір'ї української мазанки.

007624eabd-305521845812033bdb92bk.jpg

Але цілком ймовірно, що вже незабаром фактично на території музею з'явиться ще один «експонат» – сучасна київська багатоповерхівка або ж елітний будиночок-замок якогось олігарха. Чудова прикраса для музею, як гадаєте?

Справа у тому, що Київрада, голосами більшості (БПП «Солідарність» — Кличко й «Єдність» — Сан Санич Омельченко), ухвалила детальний план території, дуже близької до музею (далі – ДПТ). Це такий документ, який уточнює територію й фактично дозволяє забудову.

Ухвалений ДПТ грубо порушує чинний генеральний план Києва, впевнені юристи, але не дивлячись на судові спори, документ де-факто «дозволяє» жадібному забудовнику звести біля Національного музею архітектури та побуту України (саме так офіційно називається музей) чергову забудову, яка, напевно, обіцяє відбити усі затрати на протягування незаконних рішень через провладних депутатів.

А мова йде про 10 га мальовничого трикутного поля, розташованого між музеєм, НПП «Голосіївський» та вулицею Академіка Заболотного. Поля, яке створює неповторний антураж для музею і яке не змогли забудувати за жодної влади! Ні комуністи, ні забудовники незалежної України за попередніх президентів не змогли забудувати територію навколо національного надбання, за цієї влади це може стати реальністю.

І хоч юристи й керівництво музею запевняють, що забудова поля біля музею архітектури за законом неможлива, оскільки це і охоронювані зони музею, і територія так званого південного історичного ареалу Києва (де неможлива не тільки забудова, а й навіть зміна ландшафту), і територія, де мають бути розташовані буферні зони Національного природного парку «Голосіївський», це аж ніяк не зупиняє депутатів передати цю земельну ділянку комунальному підприємству з утримання та експлуатації житлового фонду спеціального призначення «Спецжитлофонд» для будівництва, обслуговування та експлуатації житлових будинків. Це підприємство слугує нині «буфером» між комунальною власністю й забудовниками. Саме таке рішення завтра має ухвалити все та сама владна більшість Київради. Подивимось, чи вистачить нахабства?