Олександра Клітіна сьогодні стала топ-персоною в соцмережах. Її відео, на якому вона у відвертому купальнику оголошує про створення партії «Україна проти корупції» лівоцентристського типу з ухилом в екологію, яка буде боротися з політичними проститутами та «ідіотами в штанях» — це непоганий тролінг. Який може бути цікавим кейсом.

Клітіна — це колишня замміністра Мінінфраструктури, яка потрапила в секс-скандал і постраждала через переписку з пранкером «Джокером», втративши роботу. Сьогодні вона намагається позиціонувати себе в якості антикорупціонера. Навіть на останньому відео Клітіна згадує про міністра Криклія, який буцімто звільнив її за те, що вона заважала йому «красти на Укрзалізниці». Також вона намагається виступати проти сексизму в політиці та владі. Мова не тільки про ідею з встановленням чоловічої аватарки. Це швидше продовження розбудови іміджу жінки, про яку говорять не як про особистість в роботі, а як виключно про її вроду й те, як вона потрапила на роботу «через ліжко». Відповідно, Клітіна намагається створити образ жінки, яка бореться з корупцією і за все хороше, а також стати лідером для аудиторії жінок, які страждають від сексизму.

Суто зі сторони політичних технологій, ніша обрана доволі цікава. Багато хто пригадує ідеї співачки Олі Полякової зі створенням жіночої партії. Але в Клітіної кейс досить цікавий. Є складова травлі через зовнішність, досить чиста репутація та бажання боротися з корупцією (незрозуміло тільки де вона боролася та з чим, але це похідне). Є ніким не зайнята ніша феміністок, у яких немає власних представників у політиці. А це може бути 3-5% електорату.

Проте бажання Клітіної поєднати в собі коктейль з антикорупційної діяльності, боротьби з сексизмом та екологічну тематику — це щось дивне. До чого тут екологія, справді незрозуміло. Між іншим, Клітіна не так давно була призначена радником голови Держкосмосу. Сьогодні виявилося, що її звільнили. Це точно можна використати в розбудові політичного проекту. Цікаво лише, чи захоче хтось вкладати в таке гроші.