Вуличні акції протесту стали звичним явищем. Ситуація в країні підігрівається. Але системної реакції влади наразі не видно. І це непокоїть. Бо з одного боку, нестабільність та мітинги є звичним середовищем для роботи різних спецслужб. Та необов'язково сьогоднішній головний герой стане обличчям майбутнього протесту. Мова не тільки про акції на підтримку Стерненка.

Останнім часом кристалізуються три потужні напрямки, які можуть об'єднати сьогодні розбалансовану вулицю проти влади. І один окремий — яким користуються проросійські сили.

Феномен Стерненка

25-річний хлопець Сергій Стерненко повторює шлях Павліченків. Але масштаб сьогодні значно більший. Він ніби є втіленням проблем судової і правоохоронної систем, які за 6 років після Майдану так і не змогли повноцінно реформувати. Тому вулиця як завжди поруч та є інструментом справедливості. Твердження не завжди вірне. Та, за великим рахунком, часто саме вулицю використовують й ті, кому невигідна справедлива правоохоронна система.

Але справа Стерненка підігрівається активно. В неї вже замішана політика — та сама фракція «Голос», і чимало ЛОМів. А ще в цій справі з протилежного боку виступає Портнов з його командою. Стерненко — це тільки фактор. Справжня ж причина системна — суди, силовики і протистояння проросійським силам. Чим більше надуватиметься бульбашка протистояння, тим сильнішим буде вибух, який вразить особисто Зеленського і його рейтинги. Це вже не про Стерненка, а про нього.

Мова та політпереслідування

Ще двома потужними об'єднавчими факторами для активної вулиці є бажання Бужанського своїм законопроєктом внести зміни в мовний закон. А також Стерненко, Порошенко з «посадкою», «вбивці Шеремета» вже є об'єктами політичних переслідувань. Ми вже це проходили за Януковича. Йдемо на друге коло. Рух опору капітуляції активно збирає підписи багатьох поважних діячів під публічне звернення до лідерів демократичних держав і міжнародних правозахисників щодо політичних репресій.

І ось тут цей коктейль, який суттєво прокачується, бо влада якимось дивним чином не реагує і не намагається розібратися в законності тих чи інших дій, порушуючи баланс, електризуючи ситуацію, може вибухнути. Орієнтовно, восени. Бо прокачка точно йде під ініціативи щодо виборів в ОРДЛО та переговори з Росією.

Шарій

Окремо в нас вулицю починають використовувати проросійські сили. «Партія Шарія» вийшла під ОП. Вони проти Зеленського і влади. Але вони підігрівають внутрішній конфлікт. Бо піарно прокачуючи свій бренд, розуміючи, що там де вони — там буде бійка, «шарієвці» провокують і дестабілізують мітинги. І це інша сторона вулиці. Та, яка мітингуватиме проти українізації і захищатиме права російськомовних. Звісно ж, у власних інтересах. Російські сили добре вивчили Майдан. Бо тоді Антимайдан не спрацював через маргіналізацію. Зараз у їхніх лавах молодь...

Для Росії ситуація win-win. Їм, як і в 2014 році байдуже, як вибухне Україна. Або зсередини з протестами і протистоянням влади та народу, що призведе до дестабілізації і можливого «братського порятунку» кількох областей. Чи вмонтуванням ОРДЛО в склад України на умовах РФ.

А от нам варто б зупинитися та задуматися.