Поки всі думають про вибори, в нас існує доволі цікава ситуація.

47 депутатів на чолі з Юлією Тимошенко звернулися до Конституційного суду, щоб той визнав неконституційним анбандлінг «Нафтогазу». Внаслідок цієї процедури українська ГТС була відокремлена в компанію «Оператор ГТС України».

Процедура анбандлінга була остаточно завершена 1 січня 2020 року. «Оператор ГТС України» став незалежною компанією, яка сертифікована за міжнародними правилами і була побудована за європейськими принципами.

Це якраз і дало можливість підписати контракт на транзит газу із «Газпромом» за європейськими правилами з усіма відповідними гарантіями та юридичними наслідками за невиконання зобов'язань.

Акціонером «Оператора ГТС» є АТ «Магістральні газопроводи України», 100% акцій якого належать Мінфіну.

Навіщо це Тимошенко?

Серед депутатів, які звернулися до Конституційного суду, є представники ОПЗЖ, Віктор Медведчук, партійці «Батьківщини» та сама Тимошенко.

Здавалося б, навіщо це їй. Раніше Юлія Володимирівна підтримувала закон, хоч і подавала низку правок. А ще раніше лякала всіх приватизацією ГТС.

Для Віктора Медведчука мотив зрозумілий. Бо анбандлінг і реформи в «Нафтогазі» виглядають посиленням впливу Заходу на Україну. Проти якого виступають в ОПЗЖ.

Чи могла бути процедура анбандлінгу неконституційною?

Позивачі наполягають, що ухваливши зміни в законодавство, необхідні для процедури анбандлінгу, Верховна Рада перевищила свої повноваження і обмежила повноваження Кабміну. Бо в результаті цього Кабмін був відсторонений від управління оператором ГТС.

Що буде, якщо Конституційний суд встане на сторону позивачів?

Якщо суд ухвалить подібне рішення, то вся реорганізація «Нафтогазу» буде визнана неконституційною. ГТС повинна бути повернена в структуру «Нафтогазу». Разом з підземними сховищами. Також в росіян може виникнути питання щодо транзитного контракту — а чи законно там все?

Насправді, ми можемо отримати юридичну проблему, причому глобальну для нас.

Окрім того, існує ще ініціатива Дубінського та Деркача щодо заборони іноземцям входити в склад наглядових рад. Якщо цей законопроект стане законом, тоді чимало держпідприємств очікує зміна членів наглядових рад. Яка в майбутньому потягне за собою й переформатування менеджменту. А тут також мова й про «Нафтогаз».