Якщо розглядати різних визначних постатей минувшини, то їх переважну більшість характеризує очевидний факт: всі вони «впахували» над собою. Вони йшли до мети через роки, а то й десятки років. Постійно навчаючись, переборюючи перешкоди, попри зневіру в них зі сторони інших, простували далі, неодноразово зустрічаючись із смертю. Коли вам кажуть про можливість вже завтра досягти «всього» — знайте вас обдурюють, бо потрібно пройти шлях спроб та помилок, хоча б, на прикладі інших. За інших обставин при скорому вознесінні на вас чекає ще швидше падіння.

Добре, коли поруч є наставник чи наставники, які навчать, підстрахують, допоможуть піднятись. Цінуйте кожну хвилину, що проводите із такими людьми, бо досвід за гроші не придбаєш, хіба що його результат. А результат, в свою чергу, ще треба вміти оцінити та застосувати для досягнення своїх цілей.

Що робити коли не війна і не мир, а є ілюзія спокою?.. Опановувати потрібні навички, практикуватись у вже вивченому. Шукати нові можливості попри все. Берегти справжніх людей і намагатись знайти нових. Готуватись і навчатись, зберігати тверезість думки за найбентежніших умов. Збирати інформацію, шукати уразливі місця, наносити пробні удари. Частіше перевіряйте себе та тих, хто поруч із вами, бо це виявиться у нагоді під час справжніх «буревіїв». Перевіряйте і свою зброю. В кого слово, в кого перо, а в кого щось цікавіше. Вже можна.

Чим сильніші ви будете по одинці, тим сильніші ви будете згуртувавшись і вибравши лідера поміж вас чи погодившись на зовнішнього. Лідер поняття умовне: може бути один, може бути декілька; відповідальність на ньому чи на всіх... Але головне повага та довіра зі сторони тих, хто йому довірився. Тоді разом і до кінця. Хто хоче, щоб всі були рівні, тоді нехай спробує одночасно готувати, лагодити спорядження, налаштовувати постачання, вести роз'яснювальну роботу і т.д. Вміти — це одне, а встигати — це інше. До того ж завжди в когось щось виходить краще.

Важливо завжди передавати знання вартим цього, щоб було кому продовжити славетну справу. Бо якщо ви найкращий серед найкращих, але без вас все розвалиться, то справа в розрізі поколінь марна. До того ж насіння обов'язково проросте, якщо буде сприятливий ґрунт.

Перестаньте поспішати жити, але й частіше згадуйте, що життя скінченне. Тоді і встигнете його прожити із змістом.
Поки що, дме лише вітер змін. І хоч такої сили вітру вже давно не було, але на повну такий вітер ще не вдається використати і тому зараз інтенсивно можна готуватись його використати для свого вітрильника. Слушний час прийде.

Чи ми його наблизимо, чи ні, та як Святослав зламував хід буття, як довго готувався Мазепа, як все вивіряв Коновалець, так і ми з вами в потрібний момент спрацюємо як треба!