Кілька днів вкотре (яке диво?) зомбіленд обстрілював наші позиції, принісши нам нові домовини та поховання. У відповідь — ніби відповідь. Ніби. Не провокувати ж нападаючого ворога, а то ще нападе. Гібридна війна — все складно і простолюдинам не зрозуміти. От бачите Європа жорстко відреагувала з США, і ще й з Великобританією. Санкції не знімуть, нам даватимуть кредити, які ми їм назад через офшори повертатимемо. Навіть пастир сам поїхав на місце подивитись і проконтролювати.

Ось. Тільки чомусь у військкоматах ніхто не говорить, що попадете на убій, можливо калікою залишитесь, а пільги та відшкодування (як можна смерть відшкодувати?) вашим близьким ще «вибивати» прийдеться. Але, якщо пощастить, то в газеті згадають і поклони один раз на майдані поб'ють. І начебто така вона козацька доля.

Але є одне «але». Наступати та оборонятись зазвичай у війнах своїм військовим дозволяють, а тут — ні. Бо б'ють із житлових кварталів. А-а-а, ну точно, якщо так, то першими треба снаряди ловити, бо із житлових, хай йому грець, кварталів. А військових наших хіба шкода? Ще знайдемо десь. І вбиті горем сім'ї — це пусте, бо із житлових кварталів, а якщо б відповіли, то не підтримали б нас Америки і все — нам «капут». А так ще трішки, років із вісім чи скільки там чоколядному бути дворазовимпрезидентом (пишеться разом), і ще декілька тисяч трупів солдат та офіцерів, тисяч сімей у горі... І все — перемога, закордонні банківські рахунки поповнено буде на достатню для когось суму.

То може, підписуючим контракт потрібно указувати на пункт із зазначенням: «Зброю не використовувати, на підтримку не розраховувати». І ще такий: «У випадку вашої смерті гарантуємо грошову компенсацію вашим близьким у такій-то сумі». Все, все чесно. Всі знають хто куди йде. На убій.

Можливо, ще один податок ввести на допомогу сім'ям загиблих. В тилу, в мирному, поки що, тилу, значить плати за смерть тих, хто віддає своє життя на передовій. Чесно було б. Чи ні? І всі витрати фонду із таких податків наживо відображати на сайті. Родичам такого-то — стільки-то. Аж противно... проте чесно. Йдучи на фронт всі знали би справжні умови перебування військовими-статистами. І ті, хто відправляє, знали би плату за утримання майбутнього горя.

То до чого це все? Та ні до чого. Війни ж немає. АТО-пальто та контрабанда. Мир коротше, ціною невідомих нам життів.