Чому все довкола таке занедбане? Чому природа така забруднена? Чому смітять всі від малого до старого? Чому?..

Коли приходять додому, закривають двері на своє подвір'я, приїздять на свою ділянку — прибирають, доглядають, бережуть. Коли ви вважаєте щось своїм або рідним, або дорогим для вас — ви шанобливо до цього ставитесь. Як добитись такого ставлення до всього, що нас оточує? Коли вся наша земля, кожен клаптик, буде для нас цінним? Коли при переїзді із одного місця проживання на інше все одно зберігатиметься почуття свого рідного?

Іноді трапляється так, що бачиш як перехожий піднімає сміття за іншими та кидає це сміття в смітник. І іноді чуєш відмовки інших, що це сміття не моє і не в мене вдома. Натомість перехожий вважає, що прибирає в своїй країні, в себе вдома — робить її чистішою і охайнішою.

Деколи ще трапляється нагода поспілкуватись з людьми із села (не тими, що заливаються всім що горить і не тільки), людьми, що люблять свою землю і село, і все що довкола. Так от, їхні нащадки вдома все ще ведуть себе як потрібно, але коли переїздять куди-інде з часом перестають ставитись до всього як до свого.

Особливо це помітно у наших великих містах. Тут і справді важко вважати все довкола своїм. Якась гнітюча атмосфера: довкола самі незнайомці, різка відмінність між оточуючими: пропащі, успішні, веселі і надсумні. Простору, як і свіжого повітря, обмаль. Хоча, коли зустрічаєш місцевих, по-справжньому місцевих, які тут виросли та залишились, то розумієш, що вони люблять ці міста. Вважають їх своїми.

Тому видається логічним, щоб корінне населення і обирало свій шлях, замість новоприбулих холуїв, які тільки і бажають, що урвати свій шматок. Це справедливо, мабуть, і для тих, хто обдирає країну до нитки. Ну не їхня це земля і все. Житимуть де-інде, а тут — тимчасово, щоб накрасти, тобто заробити по-більше. От і виходить, що на всіх рівнях одне і теж — довіриш щось, що не є важливим, своїм, рідним для того, кому довіриш і все — занедбають...

Бережіть своє і свою землю та довіряйте тим, хто цього заслуговує і довів своїми справами.