Нам розповідають, що інші країни такі цивілізовані, що аж страшно. На Заході корупція тільки зрідка, панібратства та кумівства немає і бути не може. А виявляється всюди є «сім'ї», клани, корпорації і т.д. Головне, щоб свої піддані переймалися іншими проблемами.

До прикладу, нам всі розповідають який молодець Ізраїль. Ніяких сумнівів. Проте, там є певна кількість сімей (так, саме сімей), між якими поділено сфери, галузі, напрямки. І спробуй «влісти» в діяльність якоїсь із них, так одразу взнаєш що і до чого. Тобто, свій пиріг ніхто ні з ким не ділить. Є профсоюзи для людей, до слова, які іноді чимось незадоволені. Ось тоді простим смертним щось, таки так, перепадає, щоб ілюзія залишалась в дії. Але ніяких змін на ринках — все зарегулювано під себе ж: закони, правила діяльності.

Так і в інших країнах. Італія — був прем'єр-міністр Берлусконі «дуже чесний», аж страшно. Знаєте кого вважають єдиним, хто боровся з мафією. Ні? Підказка — фашист. Такий собі Беніто. І все, решта тільки для вигляду. Бо як в нас після 90-х, так і там всі зрозуміли, що треба йти у бізнес та владу — ставати «чесними». Коротше, всі білі та пухнасті.

Тепер Німеччина. Так також все «чесно». На верхній ланці.
Взагалі, ніколи не впливати на рішення вигідне тільки певним корпораціям. Своїм. Для когось. По різним газопроводам, наприклад. Можливо, Шредер більше знає.
Це зі слів знайомих, які мають громадянство цих країн та в голові яких є ще щось, окрім поїсти та «як я втомився від життя».

Про Схід мовчу, там і так все ясно: від великих Китаю та Індії до Індонезії, до в минулому срср республік...

Але є одна відмінність між всіма «для народу» державами. В одних країнах забезпечують, хоча б, якийсь рівень захищеності та впевненості в завтрашньому дні, і сприймають свою країну та громадян як щит від інших хитрозроблених. А в других країнах, просто, все рівно — нахапаю побільше і поїду в країну першого типу. Куди це ми відносимось цікаво.

Питання: що не так з Ісландією. Вірю, що все так. Сподіваюсь. Добре, коли всі всіх знають. Бажаю більшості наших райцентрів жити як в Ісландії — ви ж всі один одного знаєте? Чи завжди є хтось із зв'язками із облцентру чи столиці?
Але це все плітки, нічим не підкріплені балачки. Можливо.