5cfe7be81b878.jpg

Стефлюк Дмитро Петрович, голова Громадськоі організації «Всеукраїнське товариство „ГУЦУЛЬЩИНА“. Високий поважний чоловік зайшов у приміщення і по-доброму посміхнувся. Ми розпочали „Сповідь“ і я, наче дитина, захоплено слухав гуцула, котрий бачить і усвідомлює свій етнос, глибинно вивчаючи культуру, історію та традиції своєї любої та рідної Гуцульщини.

5cfe7bf53d7e2.jpg

Навпроти мене сидів мудрий політик та дипломат. Він миттєво сприймав мої запитання і відповідав на них тепло та щиро. Він з цікавістю дослухався до наших спостережень, думок, роздумів. З ним дуже „смачно“ думати.

5cfe7c01f04c1.jpg

Він показав нам величезну карту Гуцульщини, пояснив важливість об'єднання гуцулів, необхідність відновлення етнічної усвідомленості, популяризації культури та традицій цього неймовірного етносу. В ньому палає Гуцульщина.

5cfe7c0e932c3.jpg

Та чи не найважливішим для мене фрагментом цієї „Сповіді“ стало запитання, котре я ставив з певним острахом: „Це Україна?“. І полегшено зітхнув, коли мені з гордістю відповіли: „Безсумнівно. Це і є справжня, сильна та неймовірно добра Україна“.

5cfe7c1c01db1.jpg

Його погляд, постава, манера говорити не залишали сумніву в тому, що за плечима цієї людини стоїть усвідомлення величі спадщини предків, котру він щосили намагається відновити та примножити. І над усім цим майоріє жовто-блакитний прапор…

5cfe7c2887e8c.jpg

Щоб усвідомити Гуцульщину, недостатньо прожити там місяць. Треба вдихнути її в різні пори року – потрапити під літній дощ, назбирати грибів, помилуватися засніженими вершинами, посидіти під стінами Храму…

5cfe7c34aa345.jpg

Вони (гуцули) неймовірно об'єднані, наче велика родина. Є неосяжний внутрішній стрижень у цієї гірської та непокірної крові. Стрижень віри. Я не втомлююся це повторювати. Всоте. Втисячне. Віра та важка праця… і щира та чесна посмішка.

– Слава Ісусу Христу!

– Навіки слава Богу Святому!

5cfe7c41126f0.jpg

Моя УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ неймовірно мудра. Надзвичайно ніжна та добра. Там, де не змогли знищити її генетичне коріння. Куди не занесли інфекцію зради. Там, куди не пустили сатану.

5cfe7c5b114c1.jpg

Я часто чую: „Я пізніше помолюся“. В душі живе або Бог, або нечистий. Не можна потім, потім надзвичайно складно…гріхи, розростаючись наче бур'ян, знищують зерна добра та любові. Гуцули, котрі пам'ятають завіти предків, прекрасно це розуміють.

5cfe7c67003a0.jpg

Нам не хотілося завершувати цю „Сповідь“. У розмові ми згадали і сучасні гуцульські фестивалі, котрі вже стали традиційними, і давні традиції, і вміння гуцулів ґаздувати, котре передається з покоління в покоління…

5cfe7c7c82274.jpg

Гуцули неймовірно об'єднані. Вони зберігають свої традиції та культуру протягом віків, живучи з високо піднятою головою, при цьому низько вклоняються могилам предків. І стають на коліна під час молитви… не озираючись, не зважаючи на думку оточуючих. Вони ще до народження привчаються до Бога і не втрачають Його протягом всього життя.

Величні Карпати, надзвичайна природа і споконвічний шепіт Бога… Священна земля… Земля любові та щастя…

Авторська програма Олега Володарського „СПОВІДЬ“.

Герой програми Дмитро Стефлюк