5e5228c39b34a.jpeg

Молитва св. Івана Золотоустого на кожну годину дня

Господи, не позбав мене небесних твоїх благ. Господи, захорони мене від вічних мук. Господи, якщо думками, словом або ділом згрішив (згрішила) я, прости мені. Господи, позбав мене несумлінности, забуття, легковажности і закам«янілої нечутливости. Господи, охорони мене від усіх спокус. Господи, просвіти моє серце, затемнене лукавими похотями. Господи, я як людина згрішив (згрішила), — а ти, як Бог щедрий, помилуй мене, бачачи неміч моєї душі. Господи, пошли благодать свою на поміч мені, щоб я прославив (прославила) імя твоє святе. Господи Ісусе Христе, впиши мене, раба твого (рабу твою), в книгу життя, і даруй мені кінець добрий. Господи, Боже мій, хоч і нічого доброго не зробив (зробила) я перед тобою, але дай мені за благодаттю твоєю положити початок добрий. Господи, окропи в моє серце росу благодаті твоєї. Господи неба і землі, згадай мене, грішного раба твого, окаянного й нечистого (грішну рабу твою, окаянну й нечисту) в царстві твоїм, амінь! Господи, в покаянні прийми мене. Господи, не остав мене. Господи, не введи мене в напасть. Господи, дай мені добру думку. Господи, дай мені сльози, і пам«ять про смерть, і упокорення. Господи, дай мені помисел визнати гріхи мої. Господи, дай мені смиренність, чистоту і послушність. Господи, дай мені терпеливість, великодушність і лагідність. Господи, посади в мені корінь доброго і страх перед тобою в серце моє. Господи, сподоби мене любити тебе із всієї душі моєї, всіма мислями моїми, і творити в усім волю твою. Господи, охорони мене від лихих людей, нечистих духів і злих пристрастей, і від усякого іншого нечестивого діла. Господи, ти знаєш, що робиш, як ти волиш; нехай буде воля твоя й у мені, грішному (грішній), бо ти благословенний єси на віки.Амінь!

5e5228aa57366.jpeg

Архиєпископ Чернівецький і Хотинський Герман

Вперше завітавши до Чернівецького національного університету, мені здалося, ніби я потрапив у казку і блукаю коридорами Хогвартсу. Звивисті сходи, напівтемні коридори, які одразу замінюють переходи-галереї з величезними вікнами…

5e5228f14dd45.jpeg

Я йшов і мене не полишало очікування дива. На порозі цієї казки нас зустрів високий, статний священник, котрий наче випромінював енергію сили та віри, а в глибині його очей виблискувала тепла, розуміюча посмішка.

5e52290225b76.jpg

Він був налаштований на „Сповідь“ і зі спокійною цікавістю споглядав за нашою підготовкою до зйомки. В цієї людини неймовірна енергетика впевненої в собі, сильної, виваженої харизматичної людини. Спілкуючись з ним, я відчув, ніби торкнувся таїнства Божого, наблизився до усвідомлення глибокої та такої тоді ще незвіданої для мене краси Буковини.

5e52291045b08.jpg

– Владико, чи вірно те, що Матір-Церква є фундаментом нашої Нації?

Він уважно подивився на мене, тепло посміхнувся і впевнено відповів: „Так“. Буковинці неймовірно емпатичні. Вони відчувають людину, з якою спілкуються. І на щиру повагу завжди відповідають тим же. Тут відчувають одне одного, толерують.

5e522923d45b5.jpeg

Якби мене запитали, як визначити те, що я побачив під час цієї „Сповіді“, я б, не замислюючись, відповів: „Енергетична наповненість. Висока інтелектуальність. Усвідомлена генетичність“.

5e522932d8c7b.jpeg

Бог і Україна – це ті його пріоритети, котрі він обрав серцем і розумом. Це те, чого так бояться наші одвічні вороги – Духа Божого та високого рівня культури та поваги до власної генетики, до українства. Він усвідомлює Слово Боже і навчає майбутніх священнослужителів, водночас навчаючись у них юнацькому ентузіазму та цікавості до всього.

5e522941d6e1c.jpeg

Його студенти дарували йому щастя не втратити дитину в собі. Він усвідомлює минуле і сьогодення, йде в ногу з часом, водночас непокоячись за майбутнє церкви. Та наявність проблем та перешкод ані на мить не збиває його з обраного шляху. Він свято вірує в те, що все вийде на краще, що Господь допоможе в працях і турботах.

5e5229e7a8590.jpeg

Ми розмовляли, а в глибині очей мого співрозмовника виблискувала тепла посмішка. Так посміхаються тоді, коли дійсно ПОРУЧ. Я зайшов до храму рідної Матінки-Церкви і розмовляв там зі священиком, котрий чув, відчував мене, приймаючи та підтримуючи такою розуміючою посмішкою.

5e5229d96ac45.jpg

Я з великою повагою вклонюся при наступній зустрічі архієпископу. Він націоналіст від Бога, від Матері-Церкви, від віри предків.

Авторська програма Олега Володарського „СПОВІДЬ“. Герой програми – Архиєпископ Чернівецький і Хотинський Герман