Уявіть собі, що ви зайшли в споруду, яка складається з книжок. Із них складені чотири стіни, в одній із них є двері. А для того, щоб вони відкрились потрібно правильно розташувати елементи, які будуть на стінах. Таким чином вам вдасться розгадати «Код Шептицького» та потрапити в середину. Там ви зможете прочитати історії євреїв, яким допоміг Митрополит.

Це історія про спеціальні приміщення та спеціальний код, які допомагали рятувати євреїв у Львові митрополиту Андрею Шептицькому. Саме тому, якого кремлівські тролі намагаються зашеймити «пособником нацистів», бо він освячував дивізію «Галичина». Насправді ж «Галичина» не була засуджена Нюрнбергом, а Шептицький завдяки митрополичим книжковим шафам порятував сотні євреїв між 1942-1944 роками.

Допомога Митрополита не була випадковою. З одного боку, він пропагував шуманізм та повагу між конфесіями й етносами. З іншого, довго будував стосунки саме з єврейською громадою і вже майже два десятиліття мав із неюсильний зв'язок. Багато представників єврейської громади особисто звертались до нього по допомогу. Митрополит створив цілу координаційну групу, куди входили священники УГКЦ, ченці та черниці різних згромаджень. Переважно людей переховували в монастирі святого Юра на вулиці Озаркевича, на фабриці «Солід» на вулиці Шевській (зараз там готель Леополіс, а в ті часи взуттєва фабрика, одним із інвесторів якої був Шептицький), Свято-Іванівській лаврі (зараз Шевченківський гай). Митрополиту Андрею вдалось врятувати близько 150 людей, найбільше з них дітей.

Зараз цю історію у Львові хочуть втілити в громадському просторі. «Мало показати, що Андрей Шептицький був одним з українських меценатів чи духівником. Нам важливо наголосити, що саме він був автором ідеї „Коду Шептицького“.Це була лише книжкова шафа з певними книгами, які давали можливість пройти за неї. Хочемо зробити інсталяцію, щоб заходячи всередину, люди могли більше дізнатись про сам Голокост, зокрема у Львові», — розповідає Михайло Будурович, виконавчий директор Львівського кластеру освіти та креативності.

Інсталяцію розмістть біля бібліотеки українського католицького університету в рамках проекту «Фрагменти». Зараз триває збір коштів на проект, долучитись можна за посиланням: https://biggggidea.com/.../fragmenti-instalyatsi-v.../

Окрім інсталяції, буде і аудіо версія, яка розповідатиме як біографію Митрополита Андрея та історії врятованих людей. Можна буде залишити свою історію або написати про враження від пережитого досвіду.

.

Читайте також: хто захистить дітей від реформ Олени Зеленської?

.

* Інфографіка від Українського кризового медіа-центру

60bf4596f292f.jpg