За рішенням Васильківської міськради було відмовлено у наданні одноразової соціальної допомоги українському дисиденту та члену-засновнику УГГ — Миколі Матусевичу. Людина, яка пожертвувала багатьма роками свободи, аби передавати на Захід інформацію про порушення Радянським Союзом прав людини в Україні, втрачає засоби до існування через «відсутність довідки про склад сім'ї». Яку не може надати через стан здоров'я.

Про це повідомила журналістка Дарія Гірна на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Сьогодні дізналася, що комісія Васильківська міська рада після численних дзвінків, запитів і заяв, відмовила у наданні одноразової соціальної допомоги українському дисиденту і правозахиснику Миколі Матусевичу. Формальна причина: відсутність довідки про склад сім'ї. Якщо людина зі слабким серцем і ногами, яка 12 років відсиділа в мордовських таборах і тюрмах, принесе (а спочатку отримає) цю довідку, то можливо їй цю одноразову допомогу нададуть…» – повідомила Дарія Гірна.

Пенсія співзасновника Української Гельсінської Групи, який ризикуючи життям передавав інформацію про порушення прав людини в УРСР на Захід, зокрема Кантеру чи Івану Павлу ІІ, поплатившись за це роками неволі, – 3700 гривень на місяць. Це вже з урахуванням президентської пенсії 2 тисячі гривень, бо без неї 1700 грн.

«На жаль, це не поодинокий випадок. Люди, які виборювали незалежність і боролися з комуністичним режимом в більшості своїй є досі соціально незахищеними. Винятком є Львів, де місто ухвалило рішення виплачувати дисидентам надбавки самостійно», – розповіла Дарія Гірна.

Наразі Микола Матусевич мешкає на околиці Василькова один. Він би дуже хотів обміняти своє житло, яке будував сам, і земельну ділянку на маленьку квартиру в Києві, щоб бути поруч із рідною сестрою. Сам він не може займатися цими бюрократичними питаннями через фінансове становище і стан здоров'я.

Ситуація потребує максимального розголосу. Також ми всі можемо допомогти. У дописі Дарії вказані реквізити, за якими можна надіслати допомогу Миколі Матусевичу:

https://www.facebook.com/daria.hirna/posts/3792796...