У 1623 році Львів охопила епідемія чуми. Вважається, що хворобу переніс у наше місто з Кракова тамтешній чернець-кармеліт. Уже за кілька днів захворіли 15 ченців із львівського монастиря кармелітів. Дуже швидко епідемія поширилася на все місто.Багато міщан утекли зі Львова, як тільки прояснилися масштаби хвороби. Точніше, втекли майже усі, хто міг собі це дозволити. Разом із багатіями втекли майже всі лікарі. Вшилася з Леополіса і більшість міських радників — за сучасними поняттями, ці люди поєднували в собі депутатів міськради та членів міськвиконкому. З усієї ради в місті залишилися лише помічник писаря Бартоломей Зіморович та радник Павло Боїм. Допомагати їм викликався відомий у місті лікар Ян Алембек.

Міську еліту найбільше здивувало рішення Павла Боїма. Спадкоємець виноторгівельної імперії, він розширив бізнес свого батька за рахунок постачання зерна і худоби у Гданськ. Будував Каплицю Боїмів, одну з найкрасивіших будівель в історії Львова. Накупив помість біля Перемишля, Ряшева, мав власність у багатьох інших містах Центральної Європи. Паралельно провадив лікарську практику, зокрема під час королівських візитів до Львова виконував роль особистого лікаря короля.

Боїм міг прожити у будь-якому куточку відомого на той час світу хоч усе життя, і ніхто б йому слова кривого не сказав. Але залишився у рідному місті в ті часи, коли не було ні скафандрів, ні вакцин з антибіотиками, ні навіть марлевих пов'язок. А шанси на виживання становили 50 на 50: або виживеш, або ні. Разом із Зіморовичем, Алембеком та невеликою купкою інших міщан організовувалися карантинні заходи в Катедральному соборі, полегшувалося страждання хворих тощо. Аж доки за кілька місяців епідемія не вщухла. Її таки пережила доволі значна частина міщан. А Алембек, Зіморович та Боїм в майбутньому обіймали посаду міського голови Львова.

А знаєте, чим справа Павла Боїма відрізняється від поведінки Зоряни Скалецької, яка самоізолювалася рік тому в Нових Санжарах чи Максима Степанова, який особисто поїхав перевіряти вакцину в Індію? На відміну від цих високодостойника та добродійниці, Павло лишився в місті не для шоу, а тому, що справді була необхідність. Хтось мав ухвалювати рішення в міськраді і банально бракувало лікарів.

https://www.facebook.com/photo?fbid=10220651101964...