Звички діло серйозне. Ялинку і діда Мороза придумав, точніше повернув з небуття у пролетарському вигляді, Павєл Постишев. І всім зайшло. Діти чекають чуда, а для батьків зайва нагода бухнуть і закусить.

Кулінарна традиція теж непорушна, але зараз можна купити все і можливість яка-не-яка є. Але звичка...

При совку головний делікатес – олів'є та шуба. Ну як без цього смаку дитинства. Але вже не так радує, бо тоді треба було усе «діставати», а легкодоступне – не ті емоції.

Далі випивка: у моїх родичів весь рік стояла діжурна пляшка шампанського в серванті, яку вони символічно швидко випивали на новий рік, після чого, з почуттям виконаного ритуалу, починали глушити самогон.

А зараз – пий залийся. Всякий заморський шмурдяк тече рікою, але зустріти треба неодмінно з шампусіком.

Потому розваги. Звичка хомо-совєтікус «щоб було по-багатому» гемороєм сидить в пострадянському організмі, небеса спалахують блискучими вогниками, в повітрі канонада, а в травмпунктах юрби обпечених піроманів. Ну і телевізор, як без нього. Тут можна навіть порадіти: Жені Лукашина нема, Валєрії з Кіркоровим нема, вітань Путіна нема – і нічого, всі живі-здорові. Правда заміна не набагато краща: недоукраїнські звьозди та лисий в ролі Кличка. Цьогоріч, щоправда, по рейтингам переміг лисий з сусіднього каналу. Його концерт нацгвардія не охороняла. Але помиї різних сортів все ж залишаються помиями.

А лідер наш молодець. Дає заряд надовго: в минулому році з'явився мем «какаяразніца», а в цьому «вождь і діти». В наступному, напевно, вітатиме прихильників з космосу… Якщо, звичайно, прихильники залишаться.

Тим часом Новий рік плавно перетіка в Різдво.

В цей час Ісус родився вдруге. Радянські вожді були протів. Але ніц у них не вийшло.

Тепер святкування Різдва: гібрид совєцького нового года і залишків українських традицій. Серед дванадцяти страв часто присутні мідії, ананаси, сир з пліснявою та оливки. Ну і бухло з бургундійщини та мексиканщини.

За тридцять років самостійності ми продовжуємо святкувати новорічні свята по-чужому і жодної власної традиції не придумали, а звичаї предків поступово забуваються. До того ж, для народження власних традицій, ми маємо обмежений час. Глобалізація нещадна і в найближчі роки може залишитись тільки веселий Санта та білобрисий Кевін, що залишився сам удома.