Не підозрюючи про існування Карло Чіпполи та його думок про дурнів, я вивів свою теорію, яка ще жодного разу не дала збою і багато у чому тотожна з висновками італійця.

Суть її у тому, що «дурень» – поняття не соціальне і не територіальне, а виключно фізіологічне. Коротше, дурнями народжуються і так живуть все життя.

«Дурень» набагато небезпечніший у країнах з низьким розвитком громадянського суспільства ніж у розвинутих країнах (хоча, берлінські протести показують інше).

А тепер перейдемо до конкретики.

Живе на своїй Американщині пристаркуватий очкарик. Має що їсти, має що пити, бо й грошей є багато: стільки – скільки зірок у небі. Гроші він не вкрав, а заробив з допомогою власної сірої речовини у власній же черепній коробці. Звати очкарика – Білл. Зараз майже в кожному домі є його творіння – операційна система Windows.

До честі Білла, маючи трильярди, він не тратить гроші на золоті унітази, а займається доброчинністю.

Одного разу наш герой вирішив оголосити своє бачення найбільших для людства небезпек.

На думку Білла, яку він висловив кілька років тому, для людства велику небезпеку становлять – віруси і пов'язані з ними епідемії.

І все б нічого, але він забув, що найбільшу загрозу для людства представляє – саме людство – взагалі і, згадані вище, дурні – зокрема.

А тут, раптом, збувається його пророцтво. Китайці колупались у мікробах і створили Covid-19. Сидів би цей вірус десь в закромах Уханської лабораторії, але ні… На лабораторних дверях стояв дешевий китайський замок і мікроскопічна пухірчаста потвора підступно вилізла назовні.

За першим законом Чіпполи: адекватна людина завжди недооцінює кількість ідіотів які її оточують. От і Білл зробив таку ж помилку.

У не дуже розумних людей склалась достойна їх логічна послідовність: раз він, курва очкаста, говорив про епідемії, то він у цій самій епідемії і винен. Це він сидів у замку разом із своїми корішами-жидомасонами та з розкуйовдженим Дональдом і за допомогою нехитрого паяльника паяв щупальці нового коронавіруса. Стоп. Дональда там не було, він у вірус, здається, й досі не вірить. Вишки 5G – теж Біллова робота. Тут йому допомагали уже не жидомасони, а китаємасони ну і Кім Чен Ин.

Мелінда, жінка Білла, йому каже:

– Ти б, Білле, фільтрував базар, а то скоро на площах африканських столиць твої фото буде палити збуджена юрба.

– Та я ж хотів як краще, – похнюплено відповідає Білл.

– Поліцейські ті, що Джорджа Флойда задушили, теж хотіли щоб було правильно, а он за вікном, факели горять. Ти думаєш, якщо вони вирішать, що ти винуватий у їх рабстві, наші двері з домофоном їх зупинять?

Коротше, міг очкарик Білл увійти в історію як розробник класної операційної системи, а увійде для багатьох як творець коронавірусу.

Йому б вгамуватись, а він за своє: нещодавно сказав, що кліматичні зміни ще небезпечніші за епідемії…

І тепер я знаю кого звинуватять в глобальному потеплінні.

А тим часом у Берліні таки палять портрети, а у невеличкому поліському селищі спалах хвороби: майже всі захворівші відвідували протестантське богослужіння.

Завіса.