В пустелях Палестини жили собі племена, здебільшого кочовики. Було це кілька тисяч років тому. Жили і жили, пасли своїх овець, воювали з сусідами, придумували казки та легенди. На основі стародавніх легенд розвивались вірування.

Трохи більше двох тисяч років тому Палестина увійшла до складу Римської імперії. Одночасно з цим з'являється пророк, який проголошує себе божим сином, за ним йде чимало адептів.

А можливо все було не так, або не зовсім так. Дуже вже давня історія.

Одне відомо докорінно – нова релігія дуже швидко охоплює Римську імперію і згодом стає офіційною. З падінням Риму християнство розділилось на дві гілки: західну і східну.

Після цього відмінності між католиками та православними тільки зростали, та й трактування текстів ставало дедалі різноманітнішим. І навіть пророк для різних гілок християн почав народжуватись, вмирати і воскресати у різний час.

До XXI сторіччя в християнському світі було багато чого – довго розповідати. Але зараз ортодоксальний католицизм та православ'я переживають непрості часи.

Люди у час прогресу, інформації, нових технологій починають мислити критичніше, процент атеїстів у західному світі невпинно росте.

Православ'я, до того ж, майже не реагує на зміни у світі довкола.

Особливо московське православ'я. Московська церква одна з найбільш азійських, тому частиною західного світу її можна назвати з великою натяжкою. До того ж російське православ'я зрослося з путінським тоталітаризмом. І подібне було майже завжди. Середньовічна зашкарублість компенсується московськими попами з допомогою агресивності, яка все більше подібна до ісламського фундаменталізму.

Але давайте про Україну.

- Релігійна організація, яка зайняла яскраву антидержавницьку позицію, вільно веде свою діяльність у країні, проти якої воює. А держава ще й надає цій організації всілякі податкові пільги.

- Впевнений, частина священнослужителів – є агентами Кремля і на Донбасі це яскраво підтвердилось.

- В Україні, на відміну від Росії, РПЦ показує демонстративну зневагу до світської влади, до державних інституцій.

- Російська церква в Україні є рудиментом імперії, до складу якої входила Україна, але імперії немає, а церква залишилась.

Тепер подивимось на ситуацію з погляду людини XXI століття. Бородатий мужик у карнавальному костюмі незрозумілою мовою розповідає про чудеса, які нам відомі з розповідей палестинських козопасів. Процес цей відбувається у яскраво розмальованому приміщенні під час карантину. Оповідач говорить про те, що багатий неодмінно потрапить у пекло, але приймає пожертви від комерсантів. Говорить про скромність, але сам прагне розкоші. Стверджує про пекло і рай, але не надає жодного доказу.

Віра це один з чинників, що відрізняє людину від тваринного світу… але, дивлячись на ситуацію з станом нашої планети, беруть великі сумніви, що ми є вінцем творіння.