Історики говорять – історія людства йде по спіралі. У певний період, події, які відбуваються в різний час, бувають дуже схожими.

Початок двадцятого століття: Європа процвітає, але буржуазії та монархам не йметься, вони хочуть ще більше. Почалась Перша світова: розруха, смерть і… новий переділ.

Здавалось би, пора втихомиритись. Та де там… Ходить привид по Європі – привид комунізму. Скоро до комуністичної нечистої сили приєдналась і нацистська. І нова війна.

Період з 1913-го по 1945-й став, можливо, найважчим в історії людства, і таке враження, що зараз історія повторює сторічний виток.

Дуже коротка в нас пам'ять, знову ті самі граблі, але на цей раз травма від них може бути фатальною.

Суспільство споживання рулить. Мас-медіа маніпулюють світом. Мозок запливає жиром. Думати лінь. І не треба створювати жодних спеціальних структур зомбування — все робиться само собою.

Тому зараз знову бенефіс всіляких політичних авантюристів. Навіть у США, де, як ніде, діє система противаг та обмежень, обрали жадібного, недалекого шоумена з рекордно роздутим его. Якщо Трампу не оголосять імпічмент (у що я не вірю), він, схоже, вдруге стане главою США.

Проте, у нього є й плюс – максимальна зневага до надмірної толерантності.

Якщо людство не вб'є атомна зброя, його вб'є карикатурна толерантність. Принцип толерантності: аби не образити чорне, його треба називати білим. У багатих європейських столицях люди панічно бояться терактів і у той же час не дадуть образити мігрантів з арабських держав.

Популісти та крайні (ліві чи праві) беруть верх на виборах. В ціні шоу, в ціні локшина на вухах.

Всі воюють зі всіма. І всі гуртом – з планетою. В океані сміттєві острови, але ж воду зручніше пити з пластикової тари. Індійські будисти входять в священний дзен сидячи по шию у обгортках з чіпсів. В українських садах скоро можна буде вирощувати банани. Венецію знову затопило. Всі ржуть над екоактивістами…

Європейців стає менше, зате Африка та Азія не дасть людству зникнути.

Світ не бачив ще стількох державних маніаків з шаленими психологічними комплексами та атомними бомбами. Вони безперервно міряються своїми балістичними міжконтинентальними приборами – у кого ж більший. Є ризик, що хтось з них потішить самолюбство і таки натисне кнопку.

Природа і бог ніколи не помиляються, але, здається, коли первісна мавпа еволюціонувала в homo sapiens, або коли в Едемі з'явився Адам – цей світ став приреченим.

Show must go on. Далі буде…

Але не факт, що довго.