5d40071e39d4b.jpg

Партія «Слуга народу» — унікальне явище в політичній історії України. По-перше це перша партія, що сформує коаліцію без допомоги інших політсил, по-друге там зібралось чимало нових для нашої політики людей.

Чи треба, в такому разі, Зеленському розслаблятись? Треба, але ненадовго. Тому що його політсила — лідерська партія, а лідерські партії в Україні приречені на поступове згасання і в кінці кінців повне зникнення. З втратою рейтингу лідера, ще більш стрімко на дно йшла його партія. Прикладів безліч: ЗаЄдУ, Народний фронт, Блок Литвина, Наша Україна, УДАР, Радикальна партія.

Українці взагалі люблять нові вивіски.

Тільки ідеологічні партії мають шанс на повноцінне життя протягом кількох скликань. Тут самий яскравий приклад — КПУ. Готовий побитись об заклад, аби комуністів не заборонили — вони й досі сиділи у Раді.

Яка ж ідеологія у «Слуги народу»?

Боротьба з корупцією, оновлення влади, припинення війни — це не ідеологія, з такими гаслами йдуть на вибори майже усі політсили. Ідеології у політсили Зеленського просто немає, а це шлях у нікуди. Навіть партії попереднього президента аби залишитись на плаву прийшлося остаточно визначитись. «Європейська солідарність» — поступово стала правоцентристською партією з акцентом на протидію промосковському реваншу.

Коли ж із «Слуги народу» зповзе ореол новизни, ми, напевно, не побачимо нічого крім групи малокомпетентних людей з різними поглядами на життя та політику. І чим довше Володимир Зеленський зволікатиме з відповіддю на питання «хто я, і за що я воюю», тим різкіше буде нівелюватись рейтинг його і його політсили.

Хоча, вибір конкретного політичного вектору теж не безболісний, але якщо не зробити такого кроку, кількість прихильників правлячої партії знизиться так же стрімко як і зростала.

Але є ще один варіант продовження терміну придатності політсили і це — узурпація влади, тоді глава держави, як правило, робить з лояльної до нього партії щось на кшталт КПРС, або «Единой России». Маю надію, що Зеленський на таке не піде, бо подібні дії в Україні досить небезпечні.



Підтримка автора: картка Приватбанк 4149 4993 4061 8014