Технічний прогрес набрав таку швидкість, що часто випадаєш з його контексту. Ще не так давно з людьми можна було зв'язатись виключно з допомогою телефону або ж листом. Зараз відеодзвінки стали буденністю. З'явились і відеочати.

Хто б міг подумати, що сидячи у власному помешканні ти можеш поспілкуватись з випадковою людиною на другому кінці світу.

В Україні, безперечно, найпопулярніший з відеочатів — «Чатрулетка». Його популярність пов'язана з тим, що там можна вступити в дискусію з жителями Росії.

З'явились і відеоблогери, які створюють контент записуючи власні діалоги з росіянами в цьому чаті.

Найвідоміший подібний блогер — Андрій Полтава (Карпов). Він, крім свого youtube-каналу, має ще власне шоу на «Прямому» каналі. Його контент побудований на грубому тролінгу, змішаному з образами. В своїх шоу Андрій Полтава говорить росіянам правду не добираючи слів. Саме це, очевидно, і подобається глядачам його відеороликів.

Але є і блогери, що будують своє спілкування з росіянами по іншому. Один з таких — Андрій Луганський. Він розмовляє з ватниками намагаючись, з допомогою документально засвідчених фактів, вибудувати в їх головах причинно-наслідкові зв'язки. Такі зв'язки ватники вибудовувати або не можуть, а частіше — просто не хочуть.

В березні доля України буде залежати від нашого вибору, от і блогер Луганський вперше вирішив дослідити не «загадочную русскую душу», а настрої українців перед виборами. Для того, щоб зустріти і опитати якомога більше українців, він зайшов у чат через VPN з російської IP-адреси.

Його опитування не є репрезентативним, але викликає певні роздуми.

Серед усіх опитаних не знайшлося прихильників Тимошенко. Це на перший погляд досить дивно, адже всі рейтинги показують її лідерство. Така тенденція, на мою думку, пояснюється тим, що, по-перше, її відсотки дещо перебільшені, а по-друге — особливістю тимошенківського електорату. Її виборці — здебільшого люди з низьким рівнем доходу, без фахової освіти. Вони просто не мають ні сучасних гаджетів, ні інтернету, а тому не заходять в «Чатрулетку».

Що стосується Зеленського — то його прихильників були одиниці. Серед них переважно молоді люди до 25-ти років. Вони, як правило, не могли дохідливо пояснити свій вибір. Основні аргументи: бо чесний, прикольний, здається буде нормальним, жартує над політиками.

80% опитаних відповіли, що підтримають на виборах Порошенка. Тут маємо два фактори. Перше — виборець чинного Президента це патріот України, що заходить в чат — щоб посперечатися з ватниками та висловити їм своє презирство. Друге — це люди тверезомислячі, що можуть аргументовано пояснити свою позицію.

Наостанок скажу, що, після перегляду цього відео, стало трохи спокійніше, адже у нас в країні достатньо людей, які не ведуться на популізм і пусті обіцянки та не волають про тотальну зраду й зубожіння.