Про коруптогенність держмонополій говорять всі, і ні в кого не доходять руки, аби зламати ці схеми. Тобто , доки той тарантас їде, доки не відвалюються колеса, то нічого в нього лізти. Але ж Енергоатом не Укрзалізниця. Що ж до корупції в Енергоатомі, то свого часу справа Мартиненка , за часів президента Порошенка була мабуть найгучнішою. Вона зачіпала Швейцарію, Чехію, і не реагувати на неї українській владі це всеодно, що власними руками розписуватися у відмові від євроінтеграції. Журналістське розслідування цієї справи оприлюднив 24 Канал https://24tv.ua/koruptsiyni-shemi-energoatomi-hto-za-nimi-stoyit-novini-ukrayini_n1591343?fbclid=IwAR21B_Mebm6mFoUVF0oM8v-a81Odu1O2PxKeRC3q0RTqeb7N0E933XCgGEk , і це більш ніж грунтовне розслідування. Названі всі імена. Розслідування стосується періоду президенства Януковича, але оскільки це держкомпанія, керована нібито на ринкових умовах, то ніякої люстрації в ній не могло бути.. Якби ця історія була така кричуща сьогодні, була б і відповідна реакція європейських партнерів. На сьогодні таких претензій не висуває жодна європейська структура.

Саме розслідування по суті зміщує акценти в бік того, як партнери Мартиненка – Недашківський і Поліщук намагалися вивести Мартиненка з-під удару. Скоріш за все було вирішено пожертвувати чеськими функціонерами заради порятунку Мартиненка і судячи з того , що вони на сьогодні відбувають своє покарання , дечого в цьому напрямку вдалося досягнути. Тільки для європейців виведення зпід удару Мартиненка за рахунок здачі чехів нічого не означає, для них факт вчиненого злочину залишається фактом, з відповідними наслідками. Здається не скоро в чехів довіра до українського бізнесу відновиться.

Тож головне питання в цьому сюжеті — а якби не було розслідування чеських правоохоронців, чи дійшли б до посадовців Енергоатому руки українських слідчих. І , судячи із згаслої на сьогодні активності слідства, справу потихеньку розвалювали. Якщо за часів Порошенка її просто затягували, то зараз є всі підстави, за депрофесіоналізації українських правоохоронних органів, та жорстких атак проти НАБУ з боку президентського оточення, очікувати повного розвалу цих розслідувань. Принаймні відомого прийому, коли справа фабрикується так, що майже автоматично розвалюється в суді, в Україні ще ніхто не відміняв.