2344794.png

Мова про те, що у відрізку від 2% — до подолання прохідного бар'єру накопилося кілька суперпотенційних політсил

Зомботехнологія на звуження потенційних переможців на найближчих парламентських виборах до четвірки політсил насправді нікого щасливим не робить.Тому що не дає відповіді на питання — чи поталанить у новому скликанні сформувати проєвропейську і проНАТОвську більшість?. Тут у суспільства є поле для маневру...
Збереження у новому скликанні РПЛ точно гарантує наявність такого вовка в якого б заєць Зе не дрімав. Адже саме активними зусиллями Ляшка Рада оправилася від певного" підвисання сервера" в перші післявиборчіі дні. Перемога зеленського декого в Раді певно деморалізувала, але Ляшко своїми випадами в день інаугурації таки повернув притомність Раді.
Тож про вибір між розумними і красивими — тобто між партіями зі своєю фішкою, і наявною інфраструктурою, та їх залежністю від соціології. Тут є кілька показових прикладів — як нових на політринку, так і апробованих бійців.
Ляшко — оскільки його виборець райцентрівсько-сільський, то, як правило, соціологія традиційно не дораховує йому реальний потенціал. Як би вперто Ляшка не помічали більш проінвестовані структури, але вартість його "голосу" , тобто витрат на каммпанію відносно набраних відсотків завжди виглядає як раціональна інвестиція. До того ж його партійна інфраструктура за таких невеликих видатків одна з найстійкіших до зовнішніх спокус, і доволі дисциплінована.
Аграрна партія — сила цієї структури у фактично горизонтальній, мережовій побудові. Партія повність автономізована, обласні осередки живуть на власних ресуурсах і вільні у виборі стратегії. Обєднавчим фактором служить для партії не скільки причетність до агроіндустрії, скільки до консервативних цінностей. Якщо перетворити формулу МОВА ВІРА АРМІЯ у чисто аграрну, то вийде МОВА ВІРА ЗЕМЛЯ, і земля тут не лише засіб виробництва. Аграрний бізнес — фактор соціального здоров'я не лише села , а й райцентрів. Тому на виборах громад Апу вперто завойовувала третє місце , випередивши парламентські парті, а депутатський корпус в місцевих радах чисельністю в 5000 багнетів- це неабиякий ресурс...тож два відсотки на сттарті перегонів можуть дуже швидко перерости в можливість із запасом подолати прохідний барєр. Якісні мажоритарники у сільських мажоритарних округах гарантують такий результат, бо село потребує нової політики.
Тут електорати АПУ, РПЛ і Батьківщини ведуть запеклу війну за кожен голос. До цього кола рівноцінних за структурою і наявністю "фішки" долучається і ВО Свобода. Якщо Батьківщина програє ці вибори, то в першу чергу зусиллями цих політсил.
Ну і про кілька нових явищ на політринку — Українська Стратегія, СіЧ, і Голос, бо про Гриценка з впевненістю можна говорити як про силу, що затухає остаточно.Швидше за все політсила Гройсмана в стані буде виставити ресурсних мвжоритарників, і зможе сформувати або самостійно, або в парі з кимось впливову депутатську групу. СіЧ, ммаючи дисциплінованого виборця із кола військових пенсіонерів може якраз посипатися за рахунок гри регіональних еліт, тим більше що військовиків буде багато і в ЄС, і в ВО Свобода, і може навіть в Слузі Народу..Голос Вакарчука — є ризик, що відщипнувши у ЄС, Голос так і не відщипне у Батьківщини, Слуги, і Самопомочі...Хоча ідеально виборець Садового мав би повністю дрейфувати саме в Голос, а не в бік Слуги....