Небезвідомий закон з умовною назвою «Маски-шоу стоп!» став відправною точкою, після якої силовикам доведеться міняти правила гри. А голосна історія із «новою поштою» котра трапилася вже після прийняття закону стала наочним прикладом того, що влада може бути і повинна в майбутньому бути виразником волі саме громадян, а не егоїстичних нахрапистих груп впливу, котрі завжди мали владу за оборонця своїх егоїстичних інтересів. Виявляється можна діяти саме так. Чому приклад – вінницька зустріч Президента і Прем'єра з питань децентралізації. Вона й справді додала оптимізму.

Мав нещодавно розмову щодо контенту новин з одним зарубіжним кореспондентом, і звернув його увагу як генеруються новини в різних українських владних інституція, і як ця позитивна змагальність створює абсолютно новий образ України. Людяна поведінка президента з військовиками,і це видно, що це не постановка. Вільний волевияв і «безкарна» ініціатива багатьох міністрів. Ця свобода в діях дає абсолютно нові можливості для самореалізації – Володимир Гройсман не тисне на міністрів. Але вимагає командної гри, і тут его деяких особливо накручених м'яко остуджується, чого варта сама історія з Укроборонпромом із подальшим звільнення керівника. Але свобода дій окремих міністрів і КМУ в цілому створює хороший переговорний резерв для Петра Порошенка в міжнародній площині. І це все елементи більш амбітного завдання – повернути довіру українців до своїх владних інституцій. Інакше країна впаде в безповоротний популістський треш, в якому українці більш радітимуть прогнозові погоди від політика ніж прогнозові від синоптика, а потім того ж синоптика і проклинатимуть.

А на цей рік у площині міжнародної економічної діяльності нас чекають дві зони вільної торгівлі – з Ізраїлем, і з Туреччиною. Саме з цими проектами комунікує з відповідними прем'єр-міністрами Володимир Гройсман, і ці ініціативи активно просуває Президент Порошенко. Виявляється що багатоканальна міжнародна діяльність в економічній площині створює доволі позитивне тло для політичної ініціативи, котру просуває Президент. В економічній площині ми маємо унікальне притягування ресурсів і технологій у країну, чого тільке вартий захід у тендерні процедури понад 50 зарубіжних дорожньо-будівельних компаній, і відповідні зміни в законодавстві. І відповідна нова ініціатива Прем'єра Гройсмана з умовною назвою «Маски –шоу стоп!-2». Силовикам охоту поживитися у бізнесу не легко відбити, але і самому бізнесу б не чекати подачок, а активно лобіювати, і тут головна спокуса – лобіювання інтересу одного бізнесового сегменту за рахунок втрат іншого. Гаслом дня повинна бути рівність перед законом і прозорість правил, інакше все знову упреться у сумнозвісний людський фактор. Урядові потрібно встигнути з реформами, мається на увазі простота оподаткування і простота ведення бізнесу ще до початку виборчої кампанії президента, хай навіть це буде лише законодавча частина, і ці прийняті закони не гарантуватимуть раю на землі, але вони повинні чітко вкладатися у дві ідеологеми, довкола котрих і вестиметься президентська виборча компанія – це перспектива членства в ЄС, перспектив членства в НАТО, а це ніщо інше як основа формування модерної української нації.