Президент Зеленський пішов на прю з міжнародними партнерами України. Він звинувачує їх в бездіяльності щодо України, недостатній допомозі і небажанні вирішувати питання членства нашої країни в ЄС і НАТО. Риторика Зеленського і інших представників української влади стає все більш войовничою, а методи все більш неприйнятними для партнерів. Наші це називають підвищенням власної суб'єктності.

Вчора Зеленський у своєму відосику звернувся до претендентів на канцлерство в Німеччині. Нагадаю, що у вересні там відбудуться парламентські вибори після яких новий Бундестаг обере нового канцлера. Головних претендентів три – Армін Лашет від ХДС\ХСС, Олаф Шольц від СДПН та Анналена Бербок від «зелених».

Так ось наш президент ставить ряд запитання головним німецьким політикам про членство України в ЄС і НАТО, про умови, кроки і строки. Відповідь не забарилась. Лідери ХДС\ХСС і СДПН ввічливо (поки що) і дипломатично наголосили, що вони бачать Україну в спільному європейському просторі, але наразі це неможливо. І назвали причину – Україна не відповідає стандартам Євросоюзу.

Ця правда неприємна, але її треба нарешті почути владі і припинити істерику. Зрозуміти, що головна причина полягає в нас самих. Вірніше в тих, хто до влади прийшов в 2019 році. Бо хто має запроваджувати стандарти ЄС і НАТО згідно з Конституцією? Президент, Верховна Рада (де монобільшість президента), Кабмін (призначений монобільшістю президента в Раді). Коло замкнулось. Пошук винних назовні слід негайно припинити. Доки відносини з нашими міжнародними партнерами геть на зайшли в глухий кут.

Відповідь німців на зухвалі закиди Зеленського слід розглянути ще й під іншим кутом. Вони натякнули, що за влади непрофесіоналів в Україні годі сподіватись на прогрес в наближенні до ЄС і НАТО. Вони не хочуть бачити коміків з 95 кварталу в спільній Європі.

Німці очікують на повернення в Україні до влади ПП – патріотів і професіоналів, які у попередні роки підписали Угоду про Асоціацію, здобули безвіз тощо. Німці добре пам'ятають, що саме вони реально, а не на словах боролись з корупцією і проводили реформи, тобто запроваджували необхідні стандарти. З ними німці й будуть говорити про членство України в ЄС і НАТО.