Журналісти з «Бігус-інфо» продовжують продукувати відосики з побрехеньками стосовно п'ятого президента Петра Порошенка. Деякі тези з них слід розглянути детально з метою їх спростування.

Бігус: контракти на поставки російського газу в Україну укладались в Брюсселі завдяки домовленостям Медведчука. Насправді: ці контракти укладались напряму між НАКом і «Газпромом». В перемовинах брали участь три сторони – Україна, Росія, ЄС. Тоді президент Порошенко видав директиви українській делегації в Брюсселі. Медведчука в цьому процесі не було і близько.

Бігус: електроенергія купувалась в Росії через фірму-прокладку. Насправді: Україна продовжувала імпортувати електроенергію з Росії до 2017 року без прокладок. Після відновлення потужностей нашої генерації, імпорт припинився. Але за Зеленського, при достатніх власних потужностях, раптом закупи електрики в Росії було відновлено через прокладку Коломойського. Сума поставок за 2020 – 2021 склала близько 1 млрд. дол.

Те ж стосується і вугілля. Україна вимушено купувала антрацит в ОРДЛО але виключно на державних шахтах і приватних шахтах, власники яких знаходились на підконтрольній території. Такі закупи робились для проходження опалювальних сезонів і для уникнення віялових відключень тепла в домівки українців. Розрахунки робились виключно на підконтрольній території. Закупи антрациту в ОРДЛО припинились після того, як усі шахти були віджаті сепаратистами.

Бігус: Медведчук отримав трубу з зобов'язаннями платити Порошенку, який віддав росіянам Севастопольський морський завод. Насправді: до 2014 року труба належала російській «Транснєфті». Свого часу віддав її росіянам Кравчук, який сьогодні є соратником Зеленського. У 2014 – 2015 роках було прийнято ряд рішень РНБО щодо націоналізації труби. Після чого почались суди. Тим же шляхом, але набагато гучніше йде нова влада. Після санкцій РНБО трубу у Медведчука забрали і Фонд держмайна пішов у суд щодо її націоналізації. А поки трубою користується Коломойський у співробітництві з людьми з путінської «Роснєфті».

Бігус: Порошенко піарився на звільненні Рахмана. Насправді: звільнення Рахмана було затримано через інформацію щодо його причетності до розвідки. Додатково перевіряли його особу. Рахмана обміняли на російського майора Старкова, який засуджений і є цінним матеріалом для Гааги. За два роки Порошенко витягнув з полону 3278 українців. Це в 40 разів більше, аніж за два роки Зеленського. Тоді обмін відбувався так, що цінних свідків злочинів Росії ми набували, а не віддавали, як це сталось з Цемахом.

Побрехеньки явно замовні Банковою. Головна мета – прив'язати Порошенка до кума Путіна Медведчука, дискредитувати та не допустити зростання його рейтингу. Тобто мета суто політтехнологічна. Так вже робили в 2019, коли шляхом звинувачень в корупції керівництва «Укроборонпрому», кинули тінь на тодішнього президента й домоглись його програшу на виборах. Звинувачення й досі не можуть довести в судах правоохоронці. Тим самим шляхом ті самі люди йдуть і зараз. Дуже вже не хочеться Зеленському ще раз зустрітись з Порошенком на стадіоні.

П.С. Стаття написана за матеріалами інтерв'ю Петра Порошенка.