Президент США Байден хоче скасувати санкції щодо цього кремлівського проекту. Він обґрунтовує свою позицію необхідністю відновити нормальні відносини з країнами ЄС, які останнім часом втратили динаміку зокрема й через зупинку «ПП – 2».

Економічні локомотиви Європи, передусім Німеччина й Франція, прагнуть зміцнити свою економіку, щоб бути більш конкурентними. Для цього стабільні поставки російського газу новозбудованою трубою будуть дуже доречними. Але при цьому в програші залишається Україна. Адже в нас є своя труба, яка уможливлює поставки газу в об'ємах до 120 млрд. куб. на рік.

Для більшості європейців ця історія має економічне підґрунтя. А для України й країн східної Європи ще й геополітичне. Бо прокачка газу до Європи не українською ГТС розв'язує руки Путіну в його агресивних планах щодо нашої країни.

Чи розуміє це Зеленський і його влада? Очевидно, що так, але факт є фактом – вони втратили ініціативу на геополітичній шахівниці. За п'ятого президента Порошенка було зроблено все, щоб «Північний Потік – 2» було зупинено. Кілька разів його намагались добудувати, але марно. Реакція попередньої української влади була миттєвою і разом з партнерами робили контркроки і «Потік» захлинався.

Нова влада як бачимо терпить фіаско. Чи то реакція не та, чи то аргументація не та, чи то просто чимось не вийшли. Добудова «ПП – 2» означатиме геополітичну поразку Зеленського. Саме так. На своїй прес-конференції він стверджував, що це буде поразка Байдена. Як кажуть, наша пісня добра – починай спочатку. То йому Меркель з Макроном не такі, то НАТО має робити нашу домашню роботу за нас, то Трамп не Трамп. А тепер ось Байден.

Зеленський за два роки вже мав провали на зовнішньому фронті – повернення Росії до ПАРЄ, підписання зрадницької «формули Штайнмайєра», закріплення її в Паризькому комюніке за наслідками зустрічі в Нормандському форматі. За Зеленського Україна втрачає свою суб'єктність, яку так тяжко виборювали за Порошенка. Українські питання вирішуються без України.

А ще в ситуації, коли наші партнери, утримуючи санкції щодо Росії терплять збитки, дуже недоречно виглядають зусилля української влади щодо закупівель російської електроенергії спочатку напряму, а потім через Білорусь. А як можна розцінювати заяви в.о. міністра енергетики Вітренка з приводу можливого відновлення закупівель російського газу напряму в «Газпрому»? Чому в такому випадку наші партнери мають продовжувати допомагати нам?

Крім цього рішення США про зняття санкцій з «ПП – 2» спричинені провалом реформ в Україні. Байден попереджав нашу владу про це заздалегідь. У відповідь – ані чичирк. Натомість: зрив реформи корпоративного управління, відсутність судової реформи, наступ на антикорупційні органи, посилення впливу олігархів на владу, присутність агентів Кремля в оточенні президента, втручання в американські вибори ет сетера, ет сетера, ет сетера.