За останні кілька днів Україна вийшла на перші місця в Європі за кількістю нових захворювань на коронавірус і кількістю померлих. Попри запевнення влади в тому, що ліжок з киснем для усіх вистачить, справжня картина є зовсім іншою. В багатьох лікарнях по всій країні вільних місць для ковід-хворих, яким потрібен кисень, вже немає. З огляду на збільшення кількості саме таких, тяжких пацієнтів, ситуація наближається до катастрофічної.

Важливо розуміти, що до катастрофи ми почали рухатись не сьогодні. Вже рік як почалась пандемія і той стан, що маємо зараз це результат послідовних і системних провалів влади, яка сама себе нарекла майстрами спорту по боротьбі з ковідом. Головний провал – спрямування значних коштів антиковідного фонду не за призначенням. Якби ж ще рік тому гроші пішли на масове тестування і створення лабораторій, закупівлю апаратів ШВЛ і концентраторів, на виробництво кисню, створення більшої кількості ліжко-місць, побудови нових ковідних лікарень і достатньої підтримки лікарів, то ситуація зараз була б набагато кращою.

Окремо слід відзначити провал у вакцинації. Гроші антиковідного фонду слід було скерувати на бронювання вакцини ще влітку, тоді, коли це робили уряди успішних країн, тобто справжні майстри спорту. Також грошей потребувала програма з розробки й виробництва власної вакцини. Але, попри протести опозиції, влада визначила для себе інший пріоритет – це так зване велике будівництво, яке насправді перетворилось у крадівництво. За це влада і особисто президент Зеленський мають понести відповідальність.

В цей критичний час п'ятий президент Петро Порошенко пропонує свій антиковідний план. План презентовано у Борисполі, де в міській лікарні ліжка з киснем заповнені на 100%, вільних немає і розширювати нікуди. План Порошенка – це ряд термінових дій, які тут і зараз рятуватимуть життя людей. В подальшій перспективі план передбачає подолання пандемії і набуття колективного імунітету. План передбачає забезпечення належних умов для тих, хто лікується та лікарів. В план входить масова вакцинація, соціально-економічні кроки й реформа системи медицини.

Замість меморандуму про наміри постачати вакцину "Pfizer" в Україну, про що заявила влада, слід укладати прямі контракти з чіткими термінами поставок, кількістю доз і ціною. Для забезпечення виконання таких контрактів потрібні кошти. Але в бюджеті коштів на вакцину недостатньо! Щоб вирішити цю проблему Порошенко пропонує позачергове зібрання Верховної Ради для внесення змін до бюджету 2021. Для цього «Європейська Солідарність» зібрала вже 100 підписів. До червня цього року можна реально отримати 3 млн. доз вакцини "Pfizer" і законтрактувати вакцину "Novavax" і гроші на це в бюджеті можна знайти. Також слід було б зібрати РНБО саме з питань виходу з ковідної катастрофи і втілення положень цього плану зокрема.

До плану входить термінове розширення кількості ліжок з киснем, кисневих станцій, апаратів ШВЛ, кисневих концентраторів. Якщо в діючих лікарнях розширювати вже нікуди, то слід звернути увагу на відомчі лікарні. Ціла мережа лікарень МВС, «Укрзалізниці», СБУ та інших відомств може стати майданчиками для порятунку людей. Мова йде також і про лікарню «Феофанія», яка належить ДУС при Офісі президента. План пропонує податкові знижки фізичним особам на 2021 рік, зокрема вирахування з бази оподаткування коштів, які були витрачені на лікування від ковіду. Юридичним особам, які зараз допомагають забезпечувати лікарні кисневим обладнанням і медикаментами, а також допомагають лікарям пропонується встановити податкову знижку.

В плані йдеться ще про багато потрібних речей, які зупинять ковідний колапс в країні І ще. В рамках антиковідного плану Порошенко оголосив про відновлення програми продуктової допомоги людям, що в умовах стрімкого підвищення цін на найнеобхідніші харчі буде необхідною допомогою, а для когось порятунком.