Сьогодні завершився рік після Паризької зустрічі в Нормандському форматі. В результаті палке бажання на той час нещодавно обраного президента Зеленського зустрітись з Путіним і подивитись йому в очі не призвело ні до нічого в глобальному вимірі. Нагадаю, що Зеленський обирався обіцяючи швидкий мир і повернення територій.

Хоча один здобуток є – це перемир'я. Дійсно стріляють менше, але ж повністю так і не припинили. Також відкритим залишається питання про ціну перемир'я, тобто що за це Зеленський прогарантував Путіну в форматі оф-рекордс. До речі в українських військових на лінії зіткнення є право відповідати вогнем на вогонь, але премії їм платять саме за невідкриття вогню. Отаке фінансове заохочення перемир'я.

Попри очевидний провал, сьогодні влада намагається подати пост-паризький рік як перемогу України. Вони кажуть, що в результаті унікальних дипломатично-перемовницьких ходів негатив від конфлікту вдалось повністю перекинути на Росію. Насправді увесь негатив приліпився до країни-агресора ще в 2014-2015 роках і це на довго. Саме тоді Росію вигнали з поважних міжнародних структур і ввели санкції.

Влада каже, що постійно переграє Росію. Насправді це вони нас переграли, оскільки досягли своїх умов зустрічі в Парижі – підписання формули Штайнмайєра і повернення важливого свідка в справі збиття літака МН17 Цемаха. Наші кажуть, що заволоділи ініціативою і генерують пропозиції. Але те, що вони генерують чомусь не узгоджують з міжнародними партнерами. Йдеться про план Кравчука та утаємничений план «Б». Не маючи підтримки з боку Німеччини, Франції та інших країн усі ці плани так і залишаться на папері.

Влада каже, що за час після Парижу активно закуповує озброєння в США. Йдеться про закупівлю за кошт бюджету, а не про допомогу. Допомагали американці Україні найбільше в 2016 році. Кажуть, що досягли домовленостей щодо зміцнення українського флоту разом з Британією. Ось тільки відповідно до угод замовлення отримають не українські, а британські заводи. Тим часом фінансування нашої оборонки знижується, зокрема не закуповуються морські ракети «Нептун» – вбивці російських кораблів.

Влада стверджує, що виграє битву за емоції людей в ОРДЛО. Саме тому ті блокують розширення мережі КПВВ. Це блеф, оскільки битву за емоції влада програла навіть на підконтрольних територіях Донеччини й Луганщини, тому вирішила скасувати там вибори. Вони прив'язують Паризький саміт до газових перемовин та прибутки для України після пролонгації транзиту. Прибутки стали можливими через виграш в суді Стокгольма і сплату боргу Газпромом.

І на останок влада киває на попередника Порошенка і його армію агітаторів. Мовляв окрім як з Путіним вони вимушені боротись ще й з ними. Насправді Зеленський має дякувати цій армії, яка означила для нього червоні лінії і капітуляції не відбулось. Може тому й не вдалось перемогти Путіна, бо основні зусилля Зеленський скеровував на боротьбу з Порошенком?