П'ятий президент відкрито звернувся до діючого мера Києва з пропозицією об'єднати зусилля на виборах 2020. Кажуть, що Віталій був ошелешений, але чому? Адже обидва політика позиціонують себе як демократичні та проєвропейські. І не лише позиціонують, а й реалізуються в цьому напрямку. Тож об'єднання їх зусиль в тій чи іншій формі сприяло б перемозі й подальшому розвитку Києва як європейського міста.

Є підозра, що Кличку вже зробили пропозицію (негласну) і він на неї погодився. Він вже домовився з Банковою про співпрацю на виборах і можливо жалкує про це. Бо якщо він не йде до ЄС, то він йде до Слуги народу. Очевидно, що йому пообіцяли підтримку в Офісі преЗЕдента і продовження мерства в обмін на прозелену більшість в Київраді. Цю більшість мають сформувати Слуга народу та УДАР. Для цього й потрібна реанімація УДАРу і заведення туди як кличківців, так і висуванців від слуг.

Таким чином Віталій забезпечує собі мерство на другий термін. Він начебто виграє тактично, але точно програє стратегічно. Бо рейтинг влади й преЗЕдента вже не той, що був рік тому. Поступово, але стабільно він знижується. Пішовши на угоду з зеленими, Кличко пов'язує свій стабільний рейтинг з ними і в разі подальшого зниження\обвалу зелених, впаде й він.

Зрозуміло, що мера Києва шантажували повноваженнями, точніше їхнім урізанням шляхом розділення посад мера й голови КМДА. Одіозний Богдан наскоком хотів реалізувати цей сценарій і захопити Київ, проте не вийшло. Тоді Кличко встояв. А ось зараз – ні. Очевидно попрацював Єрмак, в якого методи інші аніж в Богдана. Кажуть, що він майстер залагодження питань із застосуванням фінансових інструментів. І Віталій погодився.

Хто піде в мери Києва від ЄС? Це вирішить з'їзд партії. Кажуть, що Петро Порошенко може піти і це одна з партійних стратегій повернутись на Банкову через Хрещатик. При цьому важливо об'єднати політичні сили, які стояли разом на Майдані в Києві в ті буремні часи. Тоді Кличко був одним з лідерів Майдану, а зараз, як бачимо вдається до зради. Пропозиція ЄС про об'єднання була шансом для Віталія як і тоді згуртувати навколо себе патріотичні і проєвропейські сили в столиці, але він ним не скористався. Позиція мера Києва призведе до роз'єднання майданівських сил, що є на руку не лише діючій владі, а й проросійській ОПЗЖ. Та попри це ЄС не в образі на нього. Задля збереження поступу Києва в європейському напрямку вони захищатимуть його від поглинання зеленими.

Отже висновки такі. Слуги шукали якогось джокера, а знайшли Кличка. Вибір Кличка – це поворот не туди, бо від Майдану він переходить до антимайдану. Це гірше, аніж падіння з велосипеду.