П'ятий президент Порошенко в нещодавньому інтерв'ю телеканалам наголошував на простих істинах, які допоможуть країні вийти з кризи.

Про МВФ. Не потрібно шукати якихось складних рецептів, а слід подивитись, як у 2014 – 2015 рр. діяла тодішня влада. Домовились з МВФ про програму фінансування, домовились про реструктуризацію боргу і запустили реформи. В результаті вже на 2016 р. вийшли на економічне зростання. Ріст тривав аж до другої половини 2019. Так званий «антиколомойський» закон потрібен для того, щоб МВФ був впевнений, що гроші підуть не олігархам, а країні й людям. Фракція «Європейської солідарності» підтримала цей законопроект.

Про ринок землі. Зеленський і його команда ще під стіл ходили, як політик Порошенко наполягав на відкритті ринку землі. Саме ринку, а не розпродажу й дерибану. Щоб запрацював цивілізований ринок потрібно розставити ряд обмежень й запобіжників. Фракція «ЄС» мала власні вимоги до закону й наполягала на їх врахуванні. А після врахування підтримала закон. Цивілізований ринок землі – це про заможну людину й заможну державу.

Про армію. Некомпетентна влада мало не довела армію до голоду. Звідки їм знати, що коли держава не годує власну армію, то годуватиме чужу. Необхідно було терміново на законодавчому рівні вирішувати цю проблему, повертаючись до системи забезпечення харчування армії яка діяла упродовж останніх років.

Про лікарів. Саме вони сьогодні на передові війни з вірусом. Але держава не достатньо дбає про них. Лікарі досі не забезпечені усім необхідним. Останні рішення влади щодо підняття зарплати лікарям є правильними, хоча запізнілими. Робити це слід було раніше.

Про відповідальність. У критичний час фонд Порошенка прийшов на допомогу країні й закуповує засоби захисту від вірусу. Так, для лікарів-інфекціоністів, яких всього 3000 фонд купує 70000 захисних костюмів. Костюми доставляються безпосередньо у лікарні. Тепер ця категорія лікарів буде мати захист. Крім цього фонд завозить 800000 масок для аптек.

Про єдність. Порошенко закликав протистояти біді разом, як і в час агресії Путіна. Тоді єдина країна змогла зупинити агресора. Сьогодні теж слід пропонувати таку стратегію. Пріоритети – боротьба з вірусом, захист лікарів, пенсіонерів, малозабезпечених, а також захист бізнесу.