В Росії Путін під час посланія собранію започаткував пертурбації пов'язані з виборами президента 2024. Скоріше, що він вирішив відходити з президентської посади. Але чи відмовиться він від впливу? Ні. Тому спеціально для нього буде створена якась важлива, але формальна посада гуру. Це одна версія.

Путін запропонував змінити Конституцію в частині підсилення інституції прем'єр-міністра за рахунок інституції президента. Прем'єр стане більш незалежний від президента і опиратиметься на думську більшість. Можливо він хоче знову переходити в прем'єри? Це інша версія.

Поки не зрозуміло, навіщо він прямо зараз відправив у відставку Мєдвєдєва і запропонував головного податківця Мішустіна. Можливо останній є прєємніком Путіна? Не схоже, бо жодного стосунку до силовиків, оборонпромівців чи спецслужбістів Мішустін не має.

Останній займався комп'ютерним бізнесом, впроваджував цифровізацію в окремих сферах і працював у податковій, очолював її 10 останніх років. Такий навряд чи підходить на президента обложеної фортеці. Скоріше він тимчасова фігура. Пишуть, що фаховий, компетентний.

А що Мєдвєдєв? Можливо саме його готують очолити фортецю після 2024? Знову, бо він вже очолював, досвід є. Оскільки рейтинг в нього слабонький, то слід би відійти в тінь, відсторонитись від невдоволення, каналізувати його на когось іншого і з'явитись знову у всій красі.

Також Путін виступив з ідеєю закріпити примат рос-Конституції над міжнародним правом. Це поганий сигнал світовій спільноті й Україні зокрема. Адже жодна міжнародна норма не зупинить майбутню пост-2024 Росію від агресії щодо іншої країни. України в першу чергу. На той час нам потрібна буде патріотична влада.