Нещодавно новообраний прем'єр-міністр Гончарук пообіцяв збільшити економіку на 40% за п'ять років. Амбітна мета. Для цього зокрема слід потурбуватись і про збільшення розміру державного бюджету.

Бо не факт, що економіка, яка розвивається автоматично, надаватиме рівнозначний приріст надходжень до бюджету. Тому що частина економіки може уникати податків, тобто знаходитиметься в тіні.

Для прикладу такий важливий податок як акциз досі не вдається стягувати в повній мірі. Акциз нараховується на кілька категорій товарів. До 60% цього податку надходить від реалізації тютюну й алкоголю.

Акциз виплачується його платниками шляхом купівлі акцизних марок. На кожну пляшку горілки чи пачку сигарет має бути прикріплено акцизну марку. Ця марка є офіційним документом, який, завдяки своїм характеристикам, дає можливість отримати інформацію про те, хто й коли сплатив податок.

Фахівці в сфері оподаткування стверджують, держава серйозно недоотримує цього податку. У 2018 році недоотримання склало 2.6 млрд. грн., а у 2019 році вже 4,6 млрд.! Проблему треба терміново вирішувати.

Зокрема, це стається через те, що рівень захисту акцизних марок наразі низький, що дає змогу шахраям підроблювати їх. Так, коли в 2009 році була введена цифрова голографічна акцизна марка, то доходи від підакцизних товарів збільшились на 60%. Але в 2013 році цифрову марку було скасовано. В результаті її почали підробляти, а доходи бюджету зменшуватись.

Щоб держава більше не втрачала гроші слід негайно повертатися до цифрової акцизної марки.

Фахівці української компанії IIG (Industrial Innovation Group – Індустріальна Інноваційна Група) мають передові цифрові розробки, які роблять акцизну марку такою, яку практично неможливо буде підробити.

Тобто теоретично можливо, якщо придбати високотехнологічне та дороге обладнання, подібне до того, яке встановлено в IIG. А ще залучити фахівців високого рівня, як в IIG. Але практично це робити ніхто не зможе. Невже хтось в кустарних умовах зможе клонувати 2D штрих-код, що містись смарт-код і голограму з прихованим захисним елементом???

Компанія IIG на сьогодні пропонує державі сучасні комплексні технології для ефективної податкової політики та боротьби з контрабандою. Пропонується запровадження комплексної суперсучасної інформаційної системи управління акцизною маркою Track&Trace.

Директива ЄС щодо тютюну 2014/40/EU від 2014 року зобов'язує своїх членів запроваджувати Track&Trace, на що країни мали два роки. Тобто цю систему в ЄС втілено в життя. Тепер черга за нами.

Цифрові акцизи й Track&Trace швидко допоможуть українському уряду збільшити податкові надходження. Крім того це: виконання директиви ЄС; інструмент податкової статистики й перевірки; комп'ютеризація й цифровізація; розвиток науки; збільшення економіки України.

Кожна цифрова акцизна марка виробляється тільки після повної сплати податку. Державна податкова служба має змогу легко перевіряти суми податкових надходжень щомісяця, щотижня, щодня. Для перевірки є зокрема й ручний сканер. Цей портативний пристрій в руках у податківця буде вбивцею для шахраїв. Адже він може ідентифікувати лише оригінальні акцизні марки. Підробки – ні.

За інформацією від фахівців IIG збори від податку на тютюн й алкоголь в Україні, за умови їх акуратного надходження, можуть перекрити доходи від транзиту газу з Росії в Європу, а це – близько 2,5 млрд. $.

Унікальна компанія Industrial Innovation Group пропонує уряду допомогу в його амбітних планах з розвитку економіки й цифровізації. Розробка й виробництво цифрових документів, таких як ID, платіжні картки, соціальні картки, водійські права, акцизні марки тощо виведе Україну в багатьох світових рейтингах з дна нагору.